Mikulić se brani šutnjom, a njegovi odvjetnici se čude zašto ga je ministar Matić unaprijed osudio

Foto:Ministarstvo branitelja

JUČER uhićenom pomoćniku ministra branitelja Dinku Mikuliću na zagrebačkom Županijskom sudu određen je jednomjesečni pritvor. Pred sucem istrage Mikulić danas nije iznio obranu...

"Sud je na prijedlog odredio istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Mi smo naravno zadovoljni s tim, a što se tiče opasnosti od ponavljanja djela, sud taj naš zahtjev nije prihvatio, mi smatramo da i dalje postoji opasnost, dokle god je on pomoćnik ministra", naglasila je Krizman", izvijestila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman te otkrila da je Mikuliću blokirana sva imovina.

Tražio 250 tisuća eura mito 

On je inače u proteklih 12 godina u Ministarstvu bio zadužen za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Sumnjiči ga se da je od sredine 2005. godine pa sve do uhićenja od članova uprave i suvlasnika varaždinske građevinske tvrtke Stanoing tražio 250.000 eura mita.

Zauzvrat je ta tvrtka odabrana kao prodavatelj stanova za branitelje na području Varaždina. Sumnja se kako je mu za tu uslugu 2005. i 2006. godine isplaćeno 50.000 eura te da je u nekoliko navrata tražio još 200.000 eura mita. Komentirajući cijeli slučaj, ministar branitelja Predrag Matić jučer nije birao riječi.

"Malo je zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe profiterstva na štetu hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida, a upravo smo takve zločine izgleda otkrili u Ministarstvu", rekao je Matić.

Odvjetnik Matić: Ministar floskulama traži nekakve bodove

Nije u redu što je ministar praktički već osudio čovjeka koji je tek u istražnom postupku, poručio je danas Mikulićev branitelj Mate Matić.

"Začuđuje me stav pretpostavljenog ministra koji bez ikakvih saznanja o bilo kakvim okolnostima nije hio taj koji je mogao stati u zaštitu njega pa reći, ajmo o tome pričati tek onoga časa kada utvrdimo je li zaista netko nešto učinio, a ne floskulama tražiti nekakve bodove", istaknuo je odvjetnik Matić.

Mikulić suspendiran

Inače, građevinska tvrtka kojoj je Mikulić navodno pogodovao javnosti je postala poznata u veljači ove godine kada je zbog sumnje u gospodarski kriminal 'težak' nekoliko desetaka milijuna kuna uhićeno nekoliko osoba, među kojima vlasnik i bivša direktorica te tvrtke.

Do okončanja istrage, Mikulić je suspendiran s dužnosti u Ministarstsvu.

 

Pročitajte više