Milanka Opačić udrugama daje 24 milijuna kuna: "Neka djeca će i dalje ostati gladna"

Foto: Hina

MINISTARSTVO socijalne politike i mladih raspisalo je natječaj za dodjelu 24 milijuna kuna Udrugama koje će se prijavljivati s projektima usmjerenim na osiguravanje prehrane u školi djece iz socijalno ugroženih obitelji, na pomoć tim obiteljima kao i na integraciju u život zajednice socijalno osjetljivih skupina.

Rok za podnošenje prijave vezane za prehranu djece u školama je 13. travnja 2015. godine, a za pomoć obiteljima i integraciju socijalno osjetljivih skupina 27. travnja 2015. godine.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih ističu kako je opći cilj poziva na natječaj da se smanji stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina te unaprijedi kvaliteta života djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Na natječaj se mogu prijaviti i Crveni križ i vjerske zajednice

Prijaviti se mogu i Crveni križ te vjerske zajednice, a partneri u projektu nikako ne mogu biti sindikati i političke stranke.

"U sklopu ovog natječaja socijalno ugroženim obiteljima smatraju se obitelji koje nemaju dovoljno sredstava za svoje materijalne potrebe, što se očituje u nedostatku financijskih sredstava potrebnih da se osigura održiva egzistencija, nedostupnosti ili ograničenoj dostupnosti obrazovanju, socijalnim i zdravstvenim uslugama, beskućništvu i neodgovarajućim stambenim uvjetima, društvenoj diskriminaciji i izolaciji i sl.

Prihvatljivim prijaviteljem u svim prioritetnim područjima aktivnosti smatra se udruga osnovana sukladno Zakonu o udrugama uključujući i društva Crvenog križa, vjerska zajednica koja djeluje kao pravna osoba i osnovana je sukladno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica te druga neprofitna pravna osoba upisana u odgovarajući upisnik, a koja udovoljava sljedećim općim uvjetima. U skladu s uvjetima Poziva, prijavitelj ne može prijaviti projekt u partnerstvu sa sindikatima i političkim strankama", stoji u pozivu na natječaj kojeg potpisuje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Predsjednica RODA: Ministarstvo diskriminira djecu na područjima bez Udruga

Međutim, Platforma 112 koja okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, zahtjeva od Ministarstva da poništi ovaj natječaj smatrajući da je model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge krivi put rješavanja jednog od gorućih problema.

Umjesto natječaja traže od Ministarstva žurnu izradu cjelovitog Programa subvencioniranja prehrane i materijalne podrške za socijalno ugroženu djecu školske dobi koji će se osloniti na sustav centara za socijalnu skrb, u koordinaciji sa školama, uz isključivanje svakog oblika diskriminacije.

Mirela Blažanović, predsjednica Udruge RODA (Roditelji u akciji) koja je također članica Platforme 112 u razgovoru za Index rekla je kako ovaj natječaj smatraju vrlo nepriličnim.

"U ovom slučaju posao koji je njihov zadatak prebacuju na Udruge i tako ne samo da odgovornost prebacuju na druge već i diskriminiraju djecu na područjima gdje nema Udruga", rekla je Blažanović, napominjući pri tome kako u nekim područjima naše zemlje nama Udruga koji bi se mogle izboriti za novac i tako potrebitoj djeci osigurati pravo na obroke pa će tako neka gladna djeca i dalje ostati gladna.

Dodala je kako se Vlada treba prisjetiti one svoje krilatice da nijedno dijete neće biti gladno.

Traže poništenje natječaja

"Pa neka nešto počnu raditi po tom pitanju, a ne provoditi ovakav natječaj. Školski obrok je velikom broju djece ujedno i jedini obrok kojeg imaju i treba biti dostupan svoj djeci iz socijalno ugroženih obitelji", rekla je Blažanović.

Napomenula je kako Platforma 112 od Ministarstva socijalne politike i mladih, ali i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zahtjeva da pristupe sustavnom rješavanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji kroz jačanje institucija sustava, a ne putem projektnog financiranja udruga.

O zahtjevu za poništenje natječaja traže žurno i javno izjašnjavanje potpredsjednice Vlade Milanke Opačić i Pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

"Netko ironičan mogao bi ovaj natječaj nazvati i "Igrama gladi" jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih?!?

Sporna je i druga točka natječaja kojom se preko udruga želi nabavljati i dijeliti odjeću, obuću, školski pribor, opremu za nastavu tjelesno-zdravstvene kulture i drugih potrepština za djecu. Država je dužna to činiti isključivo putem institucija sustava jer sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednake uvjete školovanja.

Ujedno, mora se javnosti odgovoriti da li se i kako predviđena proračunska sredstva povezuju s novcem koji nam stoji na raspolaganju u namjenskom programu FEAD Europske unije za koji je zaduženo Ministarstvo socijalne politike i mladih, raspisivatelj ovog nevjerojatnog natječaja" kažu u Platformi 112 dodajući kako se na jednako loš način, putem sličnog natječaja rješavalo i pitanje osobnih asistenata u nastavi.

Pročitajte više