Milanović: Fiksiramo tečaj franka na 6,39 kuna, trošak će snositi banke

Foto: FAH

ZORAN MILANOVIĆ održao je u Banskim dvorima izvanrednu press konferenciju koja je trajala samo pet minuta. Objavio je da će Vlada fiksirati tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna.

> Predsjednik HUB-a Bohaček: Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankama

> Udruga Franak nije zadovoljna: Ne odustajemo od prosvjeda

"Odlučio sam da Saboru Vlada uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija. Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana", rekao je Milanović.

Milanović je građanima koji su zaduženi u švicarskim francima poručio da večeras mogu mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu. 

Vlada je na svom službenom Facebooku objavila da će se zakonske izmjene koje je Milanović najavio u Sabor poslati već sutra, što znači da će vjerojatno biti donesene na izvanrednoj telefonskoj sjednici. Josip Leko, SDP-ov predsjednik Sabora, ranije je u razgovoru za Hrvatski radio izjavio da će se već u petak u Saboru raspravljati o Vladinim mjerama za pomoć građanima koji imaju kredite u švicarskim francima.

Za godinu dana razgovori o konverziji kredita

"Za godinu dana mogući su razgovori o konverziji kredita u kunske. Ali u tome će nam trebati pomoć Hrvatske narodne banke", rekao je Milanović, poručivši da je skok tečaja franka od prošlog tjedna događaj bez presedana, kakvog nikad ranije nije bilo.

Na pitanje je li svjestan da ovakva odluka otvara mogućnost za tužbe, Milanović je odgovorio: "Moguća je jedino tužba Ustavnom sudu. Tužbe banaka nisu moguće, ja sam tu da zaštitim svoje građane".

Upitan što će se dogoditi za godinu dana, Milanović je odgovorio: "Tu će HNB voditi glavnu riječ. Ovo što se dogodilo s frankom je bez presedana. U takvoj situaciji nismo znali odakle da počnem i trebalo je donijeti političku, državničku odluku".

Banke predlagale rok od tri mjeseca

Podsjećamo, iz Hrvatske udruge banaka (HUB) ranije je rečeno da su spremni kratkoročno, u roku od tri mjeseca, snositi troškove mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarcima. No, predlažu da se nakon tog roka "pristupi izradi modela konverzije za kredite u švicarskim francima, koji će uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika".

S obzirom da je Milanović najavio da će troškove fiksiranja tečaja u narednih godinu dana snositi banke, očito je da su bankari prisiljeni na ustupak od svoje izvorne pozicije. U 14 sati je u Ministarstvu financija započeo sastanak predstavnika Vlade, HNB-a i poslovnih banaka.

Pročitajte više