"Milanović je toliko izolirao Hrvatsku od EU da nam ni pobjeda socijaldemokrata u Njemačkoj ne bi pomogla"

Foto: Guliver image/Getty Images

POBJEDOM na izborima Angela Merkel kao njemačka kancelarka i dalje ostaje najmoćnija žena EU. Iako nije osvojila apsolutnu većinu njezina demokršćanska koalicija CDU/CSU osvojila je 41.5 posto glasova dok su socijaldemokrati iz SPD-a dobili 25,7 posto glasova. Međutim čak i da su socijaldemokrati dobili većinu glasova, ni to ne bi značajnije promijenilo sliku Hrvatske među članicama EU.

Njemački mediji posljednjih mjesec dana pišu o sankcijama koje Europska unija priprema protiv Hrvatske, a ponašanje hrvatske Vlade nazivaju u najmanju ruku drskim. Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da se "Ne može  prihvatiti da jedna nova članica nekoliko dana prije primanja u EU po brzom postupku izmjeni zakon i ograniči obvezu koju je prihvatila u pristupnim pregovorima; drskost je slaba riječ za takvo ponašanje".

Sjetimo se i članka iz najtiražnijeg njemačkog lista Bild koji je o Hrvatskoj pisao kao o novom Cipru i Grčkoj. Bild je prognozirao da će u Hrvatskoj biti pokopane nove milijarde iz Bruxellesa.

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Index kaže kako je hrvatski premijer Zoran Milanović uspio Hrvatsku potpuno izolirati od EU, a njegovu vladavinu usporedio je sa Sanaderovom.

Da Kosor nije završila pregovore s EU, Milanović to nikad ne bi

"Da Vlada Jadranke Kosor nije završila pregovore s EU, Milanovićeva Vlada to nikad ne bi napravila jer Milanović nema kapacitet da završi pregovore. S njim bi vjerojatno pregovori bili blokirani baš kao i u Sanaderovo vrijeme. Sanader je 1.srpnja 2009. Hrvatsku ostavio s blokiranim pregovorima s EU i s nekontroliranim budžetskim deficitom, a što sad imamo? Milanović je Hrvatsku potpuno izolirao od EU, a državna blagajna je potpuno prazna", rekao je Gjenero.

Ističe kako je Milanović svojim ponašanjem, a pogotovo u posljednjem slučaju vezanom za "lex Perković" uspio potpuno zahladiti odnose s Njemačkom s kojom smo godinama imali dobre odnose.

Uz to je kaže, raspisivanjem europskog uhidbenog naloga za šefom MOL-a, uspio potpuno narušiti odnose i s Višegradskim savezom kojeg čine Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.

Taj Savez u Europskom vijeću ima jednak broj glasova kao Njemačka i Francuska zajedno, zbog čega je kaže, važno da imamo i s njima zajedničke političke interese.

Podsjeća da su nam upravo te zemlje pomogle na putu u EU i bile ključne da Hrvatska završi pregovore s EU.

Vesna Pusić je tvrdi, pokušala ojačati odnose s ovim Savezom, no Milanović je uspio sve napraviti da se ti odnosi zakompliciraju, a pogotovo time što šalje uhidbene naloge prema utjecajnim ljudima u Mađarskoj.

Milanovićev posjet Njemačkoj najveći diplomatski neuspjeh

S druge strane kaže, torpedira odnose s Njemačkom zbog s neizručenja Perkovića, no kaže kako je i Milanovićev posjet Njemačkoj u vrijeme ratifikacije pristupnog ugovora, bio najveći diplomatski neuspjeh.

"Naš premijer došao je u Njemačku i tamo dao intervju njemačkim medijima u kojem je izjavio da vidi razvoj Hrvatske zasnovan na korištenju strukturnih fondova EU. Ta izjava koja je značila mi ćemo trošiti vaš novac je i dovela do omraženosti Hrvatske u njemačkim medijima. Isto tako je u Njemačkoj na jednom predavanju izjavio da Hrvatska nije konsolidarna država i da ne kontrolira rashodnu stranu proračuna, a sjetimo se i njegove izjave da je Hrvatska slučajna država", kaže Gjenero.

Time je ističe, doveo Hrvatsku u poziciju da postane ozloglašena kako u njemačkoj politici tako i u javnosti.

Napominje kako Hrvatsku ne bi "spasilo" ni to da su ondje pobijedili socijaldemokrati jer kaže ne postoji velika razlika u ponašanju socijaldemokrata od demokršćana što se tiče odnosa prema Hrvatskoj.

Ni socijaldemokrati u Njemačkoj ne bi pomogli Hrvatskoj

"Čak ni da netko od socijaldemokrata preuzme resor vanjskih poslova ništa se kaže, ne bi promijenilo jer bi Njemačka i dalje inzistirala na poštivanju preuzetih obaveza i čvrsto budžetsko ograničenje. Pa ne može Linić sav svoj posao svoditi na utjerivanje poreza od obrtnika kad mu se proračun raspada. Dok Hrvatska ne prihvati sve svoje obaveze neće imati saveznika u Njemačkoj", rekao je Gjenero.

Preporučuje Milanoviću da baci pogled na politiku slovenskog predsjednika Boruta Pahora koji zna da Slovenija ne može funkcionirati u EU bez potpore dvije europske velesile Njemačke i Francuske.

"Kako Milanović nije sudjelovao u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU i nema iskustva u uspostavljanju komunikacije sa demokratskim svijetom, očito je da takav čovjek nije sposoban voditi hrvatsko-europsku politiku i da će Hrvatska na ovaj način vođenja politike europski samo nazadovati", rekao je Gjenero.

Pročitajte više