Milanović na domjenku s Pupovcem: Omogućit ćemo dvojezičnost svima koji to žele

Foto: Damjan Tadić/Cropix

USUSRET pravoslavnom Božiću u zgradi Hrvatskog novinarskog društva održan je već tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća.

"Mir Božji, Hristos se rodi", zaželio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je okupljene u ovo predbožićno vrijeme, ali i tijekom cijele Nove godine pozvao na toleranciju, mir i međusobno uvažavanje.

Na prijemu SNV-a okupio se vrh Vlade i Sabora, na čelu s predsjednicima Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, a došli su i brojni ministri, uprave Arsen Bauk, branitelja Predrag Matić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te saborski zastupnik Nenad Stazić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Na prijem nije došao predsjednik Ivo Josipović.

Premijer Milanović u svom je govoru istaknuo kako se neće odazvati toleranciji na koju Pupovac poziva.

"Ja vas neću tolerirati jer tolerirati možemo samo nepogode. Ja ću vas uvažavati i s vama ću živjeti, ja vas pozivam ne na suživot, nego na zajednički život", naglasio je Milanović.

Dvojezičnost svima koji to žele

Premijer Zoran Milanović poručio je da će osigurati provođenje zakona koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima oni čine više od trećine stanovništva.

"Kako netko može biti protiv prava nekog da se koristi svojim jezikom i pismom", upitao je Milanović, te poručio da je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar te da se neće mijenjati. "Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to ispravna država", dodao je.


Tradicionalno, dodijeljene su i nagrade Srpskog narodnog vijeća.

Nagrada Nikola Tesla za izuzetan doprinos u unapređenju položaja i očuvanju identiteta Srba u Hrvatskoj pripala je novinarki Tatjani Mucić Olujić.

Nagradu Diana Budisavljević Budisavljević za poseban doprinos humanosti i pravednosti primila je Mirjana Galo. Nagrada Svetozar Pribičević za izuzetan doprinos unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa i za ostvaranje multietičnosti i multikulturalnosti u Hrvatskoj pripala je posthumno Josipu Reihl Kiru načelniku osječke policije koji je u jesen 1991. godine ubijen na hrvatskoj barikadi dok je išao na sastanak s predstavnicima pobunjenih Srba.

Nagrada Gojko Nikolić za izuzetan doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma i antifašističke tradicije u Hrvatskoj pripala je bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Na kraju je održano tradicionalno lomljenje česnice, okruglog kolača koji se radi na pravoslavni Badnjak i onaj tko u njemu pronađe novčić, imat će sreću naredne godine.
 

Pročitajte više