Milanović o aferi Nadzor: Ovo je kao Watergate! Onaj tko je htio istjerati lisicu, istjerao je grizlija

AFERA Nadzor ne jenjava. Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade ponovno se osvrnuo na slučaj telefonskih izlista i usporedio ga sa slučajem Watergate i provalom u američki sigurnosni sustav.

"Onaj tko je htio istjerati lisicu, istjerao je grizlija. Ili bivola", poručio je premijer Milanović osvrnuvši se na aktualnu špijunsku aferu Nadzor kojom je javnost bombardirana posljednjih dana.

"Neki bez toga jednostavno ne mogu", rekao je očito aludirajući na šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji je izjavio da je kao član Odbora imao uvid u tajno izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost kad i dvojica predsjednika.

"Onaj tko je dva dana predlagao saborsko povjerenstvo, to je sada potpuno svima jasno, imao je potpuno druge motive od utvrđivanja istine. Još su govorili da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nema dovoljno stručnog znanja, a saborsko povjerenstvo kao ima. Inače, podsjetit ću sve da u saborskom Odboru sjede dva bivša šefa obavještajnih službi, sada članovi HDZ-a. Toliko o istini", rekao je Milanović.

Za Milanovića afera doista sve više sliči na pravu aferu Watergate koja je počela provalom i krađom dokumentacije američkih demokrata zbog čega je na kraju morao odstupiti predsjednik Nixon.

 "Nemam iluzija da će na kraju netko zbog ovoga ozbiljno ili teško odgovarati"

"I ovdje je netko provalio u sustav i vidio dokumente koji mu ne pripadaju, a onda je uhvaćen u seriji laži", rekao je premijer ocijenivši da je ovdje počinjeno kazneno djelo te da je svatko tko je ranije vidio dokumentaciju sudionik tog kaznenog djela.

"Svatko tko je ranije to vidio i tko je o tome pričao sudionik je afere Watergate. Afera Watergate nije prisluškivanje i ovdje nikakvog prisluškivanja nije bilo osim po sudskom nalogu. Afera Watergate je provala. Ovdje se radi o provali i ovo je afera Watergate. Nemam iluzija da će na kraju netko zbog ovoga ozbiljno ili teško odgovarati. Vjerojatno neće. Sve se na kraju svodi na običnu, sitnu, prljavu provalu", izjavio je Milanović.

Vlada će tražiti da se utvrdi istina, što će učiniti saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, a ne istražno povjerenstvo.

Uoči puta u Berlin premijer Milanović najavio je da će do Nove godine biti riješena većina uvjeta za EU članstvo te pozvao da se što prije potpiše privatizacijski ugovor za Brodosplit sa samoborskim DIV-om.

Antun Vujić novi glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Radi odlaska na novu dužnost razriješen je pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić.

"Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, zbog isteka mandata razriješen je dosadašnji glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža Vlaho Bogišić, a na to je mjesto imenovan novi glavni ravnatelj Antun Vujić.

Također uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom razriješen je predsjednik Upravnog vijeća Agencije za sigurnost željezničkog prometa Srećko Kreč te je Tomislav Josip Mlinarić imenovan novim predsjednikom, a Damir Štefinec novim članom Upravnog vijeća.

Skupštini društva Plovput d.o.o., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se opoziv člana Nadzornog odbora Mirka Vadle te imenovanje Rade Bobanca novim članom.

Što se tiče društva Hrvatska lutrija d.o.o., Skupštini Društva se predlaže, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Stanka Kršlovića te izbor novog člana Hrvoja Mršića.

Milanović: Što prije potpisati ugovor za Brodosplit

"Krajnje je vrijeme da se potpiše ugovor za Brodosplit, poručio je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade.

"Delikatna je stvar i prema njoj se delikatno trebamo odnositi do zadnjeg trenutka. Jedan od tih uvjeta o kojima sam govorio je i brodogradnja, odnosno brodogradilište Split. Prema tome, pozivam one koji su ta nadležni, odgovorni i upućeni da se ugovor potpiše što prije. Sad je već krajnje vrijeme ", istaknuo je Milanović.

Grčić: Podjela na dvije statističke regije nikoga nije oštetila

Vlada je izvješćem odgovorila na interpelaciju 17 oporbenih zastupnika da je podjelom Hrvatske na dvije statističke regije ugrozila preduvjete za ravnomjeran regionalni razvoj na temelju novca iz EU fondova.

Ovakvom podjelom nijedna županija nije dovedena u podređeni položaj, već su sve u istoj poziciji, poručio je potpredsjednik Branko Grčić odbacivši kritike HDSSB-a da je ovom podjelom Slavonija i Baranja dovedena u nepovoljni položaj.

"Moram reći da postoji mogućnost da se obnovi procedura i zahtjev za promjenu regionalnog ustroja. Ovo što imamo sada će vrijediti idućih 7 i pol godina, dakle do kraja nove financijske perspektive EU, a u rasponu od svake tri godine se može dati zahtjev za promjenu regionalno ustroja onako kako će to u datom momentu državi odgovarati", pojasnio je Grčić.

Pročitajte više