Milanović o članku u njemačkom Bildu: U jeftinim novinama svašta se piše, nećemo biti teret za EU

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović prokomentirao je u Leipzigu napise u njemačkom listu Bild koji je danas donio da Hrvatska svojim članstvom u Europskoj uniji donosi veliki dug, korupciju i nezaposlenost. 'Hoće li ova zemlja poput Grčke postati groblje milijardi eura naših poreznih obveznika', pisalo je između ostalog u najtiražnijem njemačkom listu. Milanović je rekao da se u tabloidima svašta piše, dok se u ozbiljnim novinama to ne piše.

> Najtiražniji njemački list: Hrvatska, sljedeće groblje naših milijardi!

"U ovim tabloidima, odnosno jeftinim novinama, svašta se piše, u ozbiljnim novinama se to ne piše. Hrvatska nije članica eura, prema tome, čak i kada bi to bilo istina, Hrvatska nikako ne bi bila teret nikome, ali neće biti istina. uostalom, sada je o tome je sada bespredmetno razgovarati, mi smo članica Europske unije, svi su ratificirali", istaknuo je premijer.

Milanović je dao primjer Saske, odnosno Leipziga gdje se nalazi. Kaže ova država je imala velike ekonomske probleme, ni danas nije razvijena kao Bavarska i neće dugo biti, međutim reformama i upornim radom su promijenili trendove.

"Imali su velikih koristi od europskih fondova, dakle, ovaj dio Njemačke je imao koristi od kohezijskih fondova, od regionalne politike jer je bio ispod prosjeka i relativno siromašan", rekao je Milanović koji danas sudjeluje na proslavi 150 godina postojanja njemačkih socijaldemokrata u Leipzigu.

Smatra da je upravo socijaldemokracija, stara 150 godinu mijenjala Njemačku koja je danas stabilna u uvjetima kada su svi, poput Italije, Francuske, Španjolske, Velike Britanije pa i Hrvatske, u problemima.

"To je plod rada socijaldemokrata koji su donosili katkad nepopularne mjere, zakone, prilagođavali zemlju novim uvjetima. To je ono što mi, što ja pokušavam raditi u Hrvatskoj, to je teži put. I zato dobro kažu, mislim da su rekli Sigmar Gabriel i Gerhard Schröder, da je ovo stranka koja se sa svojih 150 godina, a danas slavi 150 godina, nema apsolutno ničega stidjeti. Najbolji dokaz je što nikada nisu morali mijenjati ime. Nisu bili niti za komuniste, niti za naciste, uvijek su bili isti i zato su plaćali cijenu", poručio je Milanović.

Pročitajte više