Milanović o reformama: Ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima

Foto: Hina

NA VLADI je predstavljen nacionalni program reformi i prijedlog programa konvergencije do 2017. godine. Obveza je to Hrvatske od ulaska u Europsku uniju, a u sklopu Europskog semestra.

Nakon što je Grčić predstavio plan ukratko, Milanović je komentirao: Ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je što program reformi podrazumijeva, a radi se uglavnom o već poznatim mjerama poput rasterećenja gospodarstva, odnosno skidanja administrativnih barijera.

"Ono što očekujemo na bazi ovih dokumenata je očitovanje EK u lipnju o kvaliteti predloženih mjera, a isto tako očekujemo i određene preporuke EK što je dio uobičajene procedure ocjene ekonomskih programa zemalja članica EU."

Premijer Zoran Milanović rekao je da ulaskom u Europsku uniju programi postaju transparentniji te da ovo sve u velikoj mjeri obvezuje, na očaj demagoga i populista.

"To je sada crno na bijelo i to zatvara prostor svim demagozima i varalicama u politici, naročito u opoziciji da pričaju i obećavaju što im padne na pamet. Ovo što danas usvajamo su okviri u kojima ćemo se kretati, i kad je u pitanju proračun i konvergencija, dakle opći pravci gospodarske i i porezne politike; monetarnu još uvijek vodi HNB dok ne postanemo članica Eurozone. Ovo je na neki način u političkom smislu smrtna presuda populistima i prevarantima i to će oni shvatiti."

Nema novih poreza

Nacionalni program reformi definirat će planove Vlade ali i detektirati trenutno stanje. Uz ovaj, u Komisiju stiže i prijedlog programa konvergencije koji će pak otkriti ključne karakteristike fiskalne politike. Evo što je o tome jučer rekao potpredsjednik Vlade Branko Grčić.


"To znači program konvergencije koji je pun podataka što mislimo u iduće tri godine raditi u okviru fiskalne politike, prilagodbe odnosno konsolidacije. Unutar toga je definiran set mjera za porezni sustav", rekao je Grčić. HRT neslužbeno doznaje da Vlada u privlačenju investicija razmišlja o primjeni tzv. slovačkog modela. To znači da bi za gradnju pogona dala svoje zemljište u najam na 50 godina za 1 kunu, svako novo radno mjesto navodno bi se poticalo poreznim rasterećenjem do 5.000 eura.

A kako Grčić najavljuje, do 2016. godine novih poreza neće biti.No, već od 1. siječnja 2016. godine uvest će se porez na nekretnine.

Kako će smanjiti nezaposlenost mladih?

Inače, Vlada će raspravljati i o prijedlogu plana implementacije Garancija za mlade. Taj dokument predstavlja strukturne reforme i mjere koje će Hrvatska provoditi do 2020. godine kako bi utjecala na smanjenje dugotrajne nezaposlenosti mladih osoba od 15 do 30 godina. Ovaj će se plan, prema preporuci Europske komisije, predati zajedno uz Nacionalni program reformi pa će se na osnovu toga izraditi i specifične preporuke za daljnju provedbu mjera i politika usmjerenih na opće povećanje stope zaposlenosti mladih.

Vlada će raspravljati i o donošenju novog Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade. Sukladno predloženom, nekretnina se može izvlastiti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, kada je to potrebno radi izgradnje građevine ili izvođenja radova u interesu Republike Hrvatske, te kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine, za koju se namjerava predložiti izvlaštenje, u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na dosadašnji način.

Također na sjednicu Vlade stiže i zaključak Sabora u vezi s provjerom broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanjem referenduma Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. S obzirom na odnos broja potrebnih i prikupljenih potpisa, Ministarstvo uprave će na slučajnom uzorku kojeg će utvrditi Državni zavod za statistiku, provesti provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, a temeljem kojeg će se utvrditi je li prikupljen potreban broj valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma.

Pročitajte više