Milanović otišao iz Sabora: Moram obaviti telefonski razgovor s neprijateljem

Foto: Dragan Matić / Cropix, Sabor.hr

PREMIJER Zoran Milanović u Saboru je branio "lex Perković". I dalje tvrdi da nikoga u Europi to ne zanima, osim susjeda. "Razgovarao sam sa svojim kolegama, nikoga to ne zanima, nitko ne zna ništa o tome", rekao je Milanović.

Sabor je Milanović napustio oko 14 sati. Najavio je da mora ići "obaviti telefonski razgovor s neprijateljem", što je vjerojatno bila aluzija na Europsku komisiju. No, prije toga se pošteno zaratio s HDZ-ovcima.

Domagoj Ivan Milošević pitao je premijera je li svjestan svoje odgovornosti s obzirom na "rat s Europskom unijom".

"Vi niste ozbiljan komentator ni poznavatelj ove problematike. Nema smisla odgovarati vam na pitanje, ne ulazimo ni u kakav rat. Neću preuzimati rizike koji su nerazumni, ali neću ni dopustiti da se Hrvatskom briše pod", rekao je Milanović.

Žestoko je Milanovića napao HDZ-ovac Josip Borić. Rekao mu je da loše vodi vladu, te pitao "kada će se smilovati građanima koje su prevarili i skinuti im se s grbače".

"Ovo je evolucijski napredak u odnosu na pitanje vašeg prethodnika Miloševića. Ne mogu ja biti toliko loš premijer, koliko loše vi možete postavljati pitanja. Nego, gdje vam je predsjednik stranke? Lobira za sankcije?", poručio je Milanović.


"Nisam znao da se on mora vama javiti kada negdje ode", odgovorio je Borić na Milanovićevo pitanje.

"Hrvatska se nalazi pred suspenzijom dijela sredstava fondova, izgubila je dio reputacije koju je mukotrpno izgradila u pregovorima. Koji su stvarni razlozi da ste se odlučili na izmjenu zakona tri dana prije ulaska u EU?“, pitao je Jandroković.

HDZ-ov zastupnik je naveo tri teorije: zaštita komunističkih zločinaca, odvraćanje pažnje s loše gospodarske situacije ili nepoznavanje funkcioniranja europskih institucija. Odgovorio mu je premijer Milanović i ponovio da je ovaj problem prenapuhan kod nas. Također je poručio da je 2011. objavljen prijevod okvirne odluke Vijeća EU gdje je stavljeno da svaka država nakon što Vijeće donese odluku može promijeniti datum primjene.

Kraj svog izlaganja završio je riječima: "Spremni smo na konzultacije i razgovore, ali na prijetnje i brisanje poda ne. S naše strane nije došla nijedna teška i ružna riječ. To be continued..."

Jandroković, naravno, nije bio zadovoljan odgovorom, a došlo je do sukoba s predsjednikom Sabora Lekom jer je Jandroković prekoračio dopušteno vrijeme i na kraju je zaradio opomenu.


"Postajete sluga Vlade i premijera i radite veliku štetu ugledu Hrvatskog sabora, ugledu svih nas koji ovdje sjedimo i predstavljamo hrvatske građane", rekao je Jandroković, a predsjednik Sabora Josip Leko ga je prekinuo riječima "Hvala vam lijepo na čašćenju".

Pupovac: Država u sve lošijem stanju, građani sve siromašniji

Na početku aktualnog prijepodneva SDSS-ov Milorad Pupovac ustvrdio je da se država nalazi u lošem stanju dok su građani sve siromašniji. Upozorio je da je javni dug porastao 50 puta od početka devedesetih. S druge strane imamo golemu štednju koju koriste banke i mali broj štediša, tvrdi SDSS-ovac.

"Što Vlada misli da bi trebalo učiniti da se pretežno orjentirski status ovog golemog bogatstva počne pretvarati u produktivan kapital za oživljavanje industrijske i poljoprivredne, za jačanje energetskog sektora, za zaustavljanje i propadanje javnog sektora", upitao je Pupovac.

Vlada nastoji održati stabilnost i bankarskog sustava i jačati financijski sustav, sve mjere moraju ići u pokretanje gospodarstva, odgovorio je ministar financija Slavko Linić

"Istina, najveći dio tog tereta su podnijeli hrvatski građani, jer je Vlada dio tog tereta kroz veći PDV prebacila i na građane. Očito i da oporavak gospodarstva koji je krenuo u krivom smjeru i pet godina ulagao u nekretninski biznis nije jednokratan i lagan posao", odgovorio je Linić.


Milanović: Nitko ne dovodi u pitanje hoće li svi doći pred lice pravde

I SDP-ovci su u Saboru postavili pitanje o razgovorima s Europskom komisijom oko Europskog uhidbenog naloga. Premijer Zoran Milanović tvrdi da su zatražili odgodu primjene zakona te da će svi doći pred lice pravde, ali samo ako promijenimo Ustav. Zato je prebacio lopticu HDZ-u i ostatku oporbe te zatražio da podupru ukidanje zastare za politički motivirana ubojstva..

"Nitko, osim onih koji su pružali zaštitu i to aktivnu, a danas su najglasniji, onima u koje danas upiru prstom - to nisam bio ja, to nije bio iz ove Vlade, to nije nitko odavde, ali u HDZ-u ih ima - nitko ne dovodi u pitanje hoće li svi ljudi koji su osumnjičeni na kraju, i to vrlo brzo, doći pred lice pravde ili postupka", izjavio je Milanović.

Milanović Hrgu: Hoćete li Vi biti ministar?

Premijer Zoran Milanović na saborskom aktualcu obračunao se i s predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom koji ga je pitao čime ga je Tihomir Jakovina zadužio kad ga još uvijek drži na mjestu ministra poljoprivrede koja je u katastrofalnom stanju.

"Hoćete li Vi biti ministar? Evo, nudim Vam mjesto ministra. Da ne bi ispalo da me je zadužio Jakovina s nečim. Naime, to Vas pitam zato što je Vaša politička karijera na temeljima građenim sa SDP-om u Križevcima i to godinama. Sad ste puno drukčiji čovjek", poručio je Milanović Hrgu.

Premijer je rekao da Jakovina dobro radi svoj posao. Upozorio je da selo kakvo poznajemo nestaje i da se poljoprivrednici moraju potruditi kako bi bili konkurentniji. Nema više rada par mjeseci u godini, nije to lak posao jer da je svi bi bili poljoprivrednici, smatra Milanović. No, ni Hrg nije ostao dužan.

"Što se tiče moje političke karijere, ja sam nju izgradio u Križevcima pobjeđujući SDP. Tako je to išlo cijelo vrijeme, već dosta puno godina. Što se tiče Vaše ponude, gospodine premijeru, hvala lijepa, ja to ne bih mogao u Vašoj Vladi raditi. Ja sam čovjek koji je ponikao sa sela, koji radi, koji sa svojim rukama stvara", izjavio je Hrg.

HDSSB pozvao na raspisivanje prijevremenih izbora

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić postavio je na aktualnom prijepodnevu pitanje premijeru o štrajku u zdravstvu. Milanović je dao podršku svom ministru Rajku Ostojiću.

"Sustav je preglomazan. Zato liječnici i sestre imaju nešto niže plaće nego što bi trebali imati, a ministru pružam punu podršku u njegovom radu jer je to težak resor. Postoje neki resori u kojima se rezultati ne mogu vidjeti ne preko noći, nego za godinu-dvije dana. Dakle, to su procesi koji traju", izjavio je Milanović.

Salapić je pak optužio premijera da ne rješava probleme te da se zatvara u svoja četiri zida. Dodao je da nije pokazao odgovornost, čemu su dokaz aktualni problemi pa i sankcije Europske komisije.

Kosor: Sukob s EK neće dobro odjeknuti kod potencijalnih investitora

Premijer Zoran Milanović na aktualnom je satu odgovorio na pitanje Jadranke Kosor o prognozi rasta gospodarstva u idućoj godini. Rekla je i da sukob s Europskom Komisijom neće dobro odjeknuti kod potencijalnih stranih investitora. Milanović pak kaže da investicije i moguće sankcije nisu povezane.

"Prognoze rasta za slijedeću godinu su po prvi put prognoze rasta, dakle pozitivnog rasta, i naše i Europske komisije. To će samo po sebi biti uspjeh, ali ako broj nezaposlenih ostane preko 300 tisuća to nije uspjeh. Ovo je jedno stanje ni rata ni mira u hrvatskom gospodarstvu u kojem, u ovom trenutku, još u investicijskom smislu velikih pomaka nema. Ima u smislu financijske stabilizacije i u smislu uvođenja reda u državi", rekao je Milanović.

"Izmjena pravila u jednoj državi je poruka sama po sebi. Ne zbog uhidbenog naloga, nego poruka investitorima da je ovo zemlja u kojoj se zakoni zaista preko noći mogu mijenjati, pogotovo oni zakoni koji su njima važni", odgovorila je Kosor.


"Problem riješite kao odgovorna osoba ili se povucite s vlasti, raspišite prijevremene izbore, recite konačno da odgovornost za Plan 21 ne postoji", rekao je Salapić.

Pročitajte više