Milanović se sastaje s glavnim tajnikom NATO-a

HRVATSKI premijer Zoran Milanović u 10 sati će se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

Najavljeno je kako će se na sastanku razmotriti aktualne teme u NATO-u nakon Sastanka na vrhu održanog u Chicagu u svibnju ove godine, s posebnim osvrtom na obrambene sposobnosti, partnerstva s nečlanicama, koncept pametne obrane i ulogu NATO-a u Afganistanu nakon prestanka operacije ISAF. Hrvatska je trenutno prisutna u operaciji ISAF s više od 340 pripadnika, a prva smanjivanja snaga započinju već krajem ovog tjedna. Nakon 2014. godine Hrvatska planira svoje sudjelovanje usmjeriti na trening, savjetovanje i potporu Afganistanskih snaga sigurnosti.

"Sugovornici će ujedno razmijeniti mišljenja o ulozi NATO-a u regiji jugoistočne Europe, s naglaskom na sigurnosnu situaciju i politiku otvorenih vrata, odnosno perspektivu država regije za članstvo u NATO-u. Predsjednik Vlade Milanović upoznat će glavnog tajnika NATO-a s prioritetima hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom od srpnja do prosinca 2012. godine", stoji između ostalog u priopćenju iz Vlade RH.

Nakon boravka u Zagrebu, glavni tajnik NATO-a otputovat će u Dubrovnik gdje će sudjelovati na otvaranju Croatia Summita.

Pročitajte više