Milijunska šteta u Ateni: Prosvjednici su od vlasnika tražili novac da poštede njihove trgovine?

PREMA prvim procjenama, u nedjeljnim izgredima u Ateni pričinjena je materijalna šteta veća od milijuna eura, sugeriraju prvi nalazi istrage koju je naložilo državno tužiteljstvo.

"To je izgledalo poput rata. Bojim se da će šteta biti i veća kada se završi procjena štete koju su napravili vandali", kazao je zamjenik gradonačelnika Andreas Varelas, prenosi agencija ANA.

Međutim, osim zbrajanja štete, pred tužiteljima je još nekoliko teških zadataka. Naime, pokrenuta je sveobuhvatna istraga o neredima u sklopu koje se treba razjasniti je li policija prekomjerno koristila kemijska sredstva protiv demonstranata i tko je od vlasnika trgovina unaprijed dao novac da im se ne zapale objekti, što ostavlja mjesta za sumnju da je sve bilo pomno izrežirano.

Navodno su grupe prosvjednika unaprijed ucjenjivale vlasnike da im isplate novčane naknade kako bi poštedjeli njihove trgovine, sugerira atenski tužitelj Eleni Raioku, prenosi ekathimerini.com.


Podsjetimo, u burnom prosvjedu zapaljeno je preko 60 zgrada, brojne trgovine su opljačkane, a ozlijeđeno je preko 120 civila i 60 policajaca.

Pad BDP-a od sedam posto u zadnjem kvartalu

Depresiju koja vlada Grčkom zasigurno će  dodatno pojačati najnoviji podaci o stanju domaće ekonomije, koji su pokazali da je u zadnjem kvartalu prošle godine grčki BDP pao za sedam posto u odnosu na isti period prošle godine. To ne treba pretjerano čuditi, jer je aktivnost u grčkom gospodarstvu u slobodnom padu još od 2008 godine, a jedini kratkotrajni plus zabilježen je u prvom kvartalu 2010. godine.

Pročitajte više