Miljenić: Poslodavci koji ne plaćaju radnike, a krše zakon će ostati bez privatne imovine

Foto: FAH

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić u razgovoru za Novu TV najavio je novi stečajni zakon. Kazao je da će se potraživanja prema poslodavcima koji krše zakon naplaćivati iz njihove privatne imovine.

Novi zakon o stečajnom postupku na snagu stupa 1. rujna. Njime će u stečaj otići sve firme koje tri mjeseca nisu isplatile plaće radnicima. Cilj je da se stečajni postupak što je više moguće ubrza, te da se tržište očisti od firmi koje nisu sposobne poslovati pa tako ni plaćati radnike i poslovne partnere.

Miljenić ističe da će po novom zakonu radnici koji ne dobivaju plaće imati od Agencije za osiguravanje radničkih potraživanja jamstvo da će im se isplatiti minimalno tri plaće. U stečajnom će postupku radnička potraživanja biti prioritet, kaže Miljenić.

14 tisuća tvrtki bez zaposlenih ima 15 milijardi duga

"Brzina je jedan od najvažnijih stvari - poslovanje ide od danas do sutra, ako ne možete ispunjavati svoje obaveze - dobavljati uslugu i robu, vi zapravo ispadate s tržišta. Od 27 zemalja Hrvatska je 24 po brzini, odnosno pri dnu, i to je ono što moramo promijeniti. Dužina stečaja prečesto utječe na to da se stečaj vodi samo zato da bi se naplatio trošak - na kraju nitko ne dobije ništa osim onih koji su odvjetnici ili stečajni upravitelji koji su se naplatili iz toga", kaže Miljenić.

Naglašava da u Hrvatskoj postoji čak 14 tisuća tvrtki koje imaju dugove 15 milijardi kuna, ali nemaju ni imovinu ni zaposlene. Te tvrtke će se, kaže Miljenić, ukloniti s tržišta, a na taj bi se način trebala poboljšati i likvidnost.

"Moramo biti svjesni da je legitimno ne uspjeti. Dobar dio poslodavaca je jednostavno krenuo u poslovni pothvat i nije uspio. No, ima onih koji su to zloupotrijebili, koji su sebi nezakonito izvlačili imovinu i sada ne plaćaju svojim vjerovnicima koji opet ne mogu platiti svojim radnicima i tako idemo u krug. Dajemo mogućnost za naplatu iz imovine takvih poslodavaca, dakle moći će se ići na njihovu osobnu imovinu ako su prekršili određena zakonska pravila", poručuje ministar pravosuđa.

Pročitajte više