Mimohodi dostojanstva diljem Ukrajine: Uhićeni osumnjičeni za eksploziju u Harkivu

Screenshot: US stream

TROJE ljudi je poginulo i više od deset je ozlijeđeno u današnjem napadu na domoljubni, miroljubivi skup u istočnoukrajinskom gradu Harkivu, udaljenom oko 200 kilometara od područja sukoba s proruskim pobunjenicima, priopćio je regionalni državni odvjetnik.

"Prema svjedočanstvima očevidaca, na skup je iz automobila koji se kretao bačena eksplozivna naprava. Prema prvim informacijama, imamo troje poginulih i 10-ak ozlijeđenih", kazala je Vita Dubovik, glasnogovornica regionalnog državnog odvjetništva. Među poginulima je i jedan policajac, dodala je Dubovik.

Ukrajinska policija sumnja na "teroristički napad" u aveniji Jukov, u samoj blizini Doma sportova. Sigurnosne snage uhitile su četvoricu osumnjičenih za taj napad, kazali su dužnosnici. Posljednjih mjeseci Harkov je bio poprište desetak snažnih eksplozija, a ministarstvo unutarnjih poslova smatra da je u svim tim slučajevima riječ o terorističkim aktivnostima.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko opisao je napad kao "bezobziran pokušaj širenja područja terorizma" budući da se Harkiv nalazi izvan zone sukoba, te obećao da će se počinitelji privesti pravdi.

Kolonu sjećanja u Kijevu čuvalo četiri tisuće pripadnika snaga reda

Porošenko je danas uz nazočnost nekoliko europskih vođa sudjelovao u koloni sjećanja koja je prošla dijelovima Kijeva u kojima su se snage reda prošle godine sukobljavale s demonstrantima, a dočekana je na kraju na Trgu neovisnosti. U šetnji je, po ukrajinskoj policiji, sudjelovalo oko 8.000 ljudi, a mimohod je osiguravalo oko četiri tisuće pripadnika snaga reda od kojih dvije tisuće na Majdanu.


U koloni su, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform, bili među ostalima i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, njemački predsjednik Joachim Gauck, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski.

Slične akcije održane su u još nekoliko ukrajinskih gradova.

Uskoro bi trebalo početi povlačenje teškog oružja

Istovremeno je danas na istoku zemlje potpisan dogovor o povlačenju teškog oružja s bojišnice. Neki mediji pišu da bi povlačenje snaga moglo početi već u nedjelju.

Povlačenje oružja je predviđeno u mirovnom ugovoru iz Minska zaključenom 12. veljače. Taj proces koji je uvjetovan potpunim prekidom vatre na terenu trebao je početi 17. veljače i završiti se oko 3. ožujka, ali još nije počeo zbog pobunjeničke ofenzive na Debaljceve koji su potonji zauzeli prošlog tjedna.

Zadnja dva dana borbe su više-manje prestale na dobrom dijelu bojišnice.


Broadcast live streaming video on Ustream

Pročitajte više