Ministar traži odgovore: Hoće li novi vizni režim ugroziti turističku sezonu?

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"NOVI vizni režim neće smanjiti broj dolazaka turista iz Rusije i Turske", rekao je to ministar turizma Darko Lorencin koji se vratio iz posjeta Rusiji i Ukrajini kako bi se na licu mjesta uvjerio kako funkcionira izdavanje viza u tim zemljama. Prvi vizni ured već je otvoren u Moskvi, kaže Lonrencin, a uskoro s otvaranjem kreću i novi uredi.

Radi se i vikendima 

"Tjedno će se sada otvarati tri do četiri vizna ureda, širom Ruske federacije, koji će, pored turističkih agencija, dakle ovih stotinjak koji imaju izravno pristup našim konzularnim predstavništvima širom Ruske federacije omogućavati građanima Rusije koji žele putovati u Hrvatsku ishodovanje viza u 19 ruskih gradova", istaknuo je Lorencin. U konzulatima u Moskvi i Kijevu se radi sve do rješavanja i posljednjeg zahtjeva, kaže Lorencin, kako bi se omogućilo što brže izdavanje viza.
 
"Da se radi do večernjih sati, da se radi vikendom, izrazito pohvalno, niti jedna viza nije izdana izvan pet radnih dana. Ima i hitni postupak kojim se viza izdaje u roku od tri radna dana i mislim da je činjenica da su i sami turoperatori i u Kijevu i u Moskvi pohvalili naše konzularne odjele za efikasnost i točnost", rekao je ministar turizma.
 
Zašto nismo turistička Grčka 
 
Iako mnogi upozoravaju kako je Hrvatska poput Grčke mogla osigurati da na nekim otocima nema potrebe za vizama ili možda omogućiti izdavanje viza na licu mjesta, ministar turizma kaže kako je Hrvatska tek na početku ovog procesa te da još postoji mjesta za poboljšavanje ovog sustava.
 
"Znate i sami koji je bio put Hrvatske u Europsku uniju, bio je izuzetno trnovit i zahtjevan, što vjerujem da će se dugoročno kvalitativno odraziti na čitavu priču i na Republiku Hrvatsku. S druge strane, za vizni režim, prošlo je dva mjeseca od njegove uspostave i tek kad nešto uspostavite, onda možete poboljšavati, uvoditi dodatne olakšice što je već Ministarstvo vanjskih poslova i napravilo, reduciranjem potrebne dokumentacije za izdavanja viza što je ministrica Pusić obećala i izvršila", kazao je Lorencin.
 
Isto Rusa kao i prije
 
S obzirom da su se tijekom ove gospodarske krize, koja je izravno utjecala i na turizam, mnoge mediteranske zemlje postavile kao nelojalna konkurencija, sasvim je legitimno pitanje hoće li nam upravo one pobrati ovaj dio turističkog kolača. Naime, za ruske i ukrajinske turiste koji dnevno potroše oko 100 eura bore se mnoge zemlje, a naš vizni sustav mogao bi im omogućiti da lakše do njih dođu.
 
"Obzirom da je što se tiče Rusije, konkretno Moskve, na tiskovnoj konferenciji koju smo imali, nakon razgovora s turoperatorima bilo prisutno 120 ruskih novinara, mislim da je klima izuzetno povoljna, da je atmosfera pozitivna i ako usporedimo prisutnost novinara i interes koji vlada za Republiku Hrvatsku, mislim da smo na dobrom putu i da to trebamo iskoristiti", poručio je Lorencin.
 
Ministar kaže kako očekuje kako će Hrvatsku posjetiti jednak broj ruskih turista kao lani, kada je njih dvjesto tisuća ostvarilo 1,7 milijuna noćenja na našoj obali.

Pročitajte više