Ministar zdravstva prvi je irski političar koji je priznao da je gay

Foto: Guliver Image / Getty Images

JEDAN od irskih najistaknutijih političara priznao je jučer da je homoseksualac. Tako je postao prva gay osoba u irskoj vladi u povijesti, samo četiri mjeseca prije referenduma o istospolnim brakovima u toj tradicionalno katoličkoj državi.

"Ja sam homoseksualac. To nije tajna, ali nije nešto što možda svi znaju, svakako o tome još nisam otvoreno govorio u javnosti", rekao je 36-godišnji ministar zdravstva Leo Varadkar na nacionalnoj televiziji RTE.

Ministar je rođen u Dublinu, otac mu je porijeklom Indijac, a majka Irkinja. Rekao je da želi biti iskren s građanima. Irski politički komentator Fiach Kelly je priznanje poznatog političara opisao kao jedan od važnijih trenutaka u irskom javnom životu.

"Prije 10 godina ovako nešto kod nas ne bi bilo moguće. To je uistinu velika stvar", napisao je Kelly.

Ankete pokazuju da bi Irska u svibnju mogla izglasati referendum za dozvolu istospolnih brakova. Brojne udruge, ali i opozicija podržali su Varadkara.

"Njegova hrabrost će potaknuti mnoge druge da napokon priznaju svoje seksualno opredjeljenje", izjavio je Kieran Rose, predsjednik Homoseksualne mreže za jednakost.

Pročitajte više