Ministarstvo demantira Sindikat učitelja: Jovanović je pokrenuo inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona

Foto: Hina

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas je u odgovoru na jučerašnju peticiju Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) istaknulo kako je netočno da ministar Željko Jovanović nije pokrenuo inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona radi zaštite učitelja i nastavnika, podsjetivši da je on to učinio u studenom prošle godine.

Sindikat hrvatskih učitelja jučer je izvijestio da je MZOS-u predao peticiju s 14.744 potpisa kojom traže da se status učitelja izjednači sa statusom službene osobe. Sindikat je u priopćenju istaknuo da je ta peticija potpora ministru da se "konačno izbori u Vladi za zakon koji će ih zaštititi".

Napominjući da su iznenađeni neinformiranošću sindikata u vezi s onim što je poduzeo ministar, "to više što su cijelo vrijeme isticali koliko im je to važno", iz MZOS-a ističu da je "apsolutno netočno" da se ministar zadržao samo na obećanjima.

"Naime, ministar je još 13. studenoga 2013. godine ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću uputio službenu inicijativu za izmjenu Kaznenoga zakona radi zaštite učitelja i nastavnika. Ta je inicijativa, kako se ističe u dopisu, korak prema usvajanju prijedloga koji je još 2007. godine dao Sindikat hrvatskih učitelja. Stoga je čudno da čelništvo Sindikata iznosi u javnost neprovjerene informacije", ističu iz MZOS-a.

Ministar Jovanović je, podsjeća MZOS, na kraju prošle školske godine neugodno iznenađen fizičkim napadima roditelja na učitelje najavio kako će tražiti da se odgojno-obrazovni radnici zaštite na najvećoj mogućoj razini.

"Ministar i Ministarstvo svjesni su da je nasilje nad učiteljima i nastavnicima veliki problem koji se ponavlja već godinama. Oštro osuđujemo bilo kakav oblik nasilja i prisile roditelja ili skrbnika učenika nad učiteljima i nastavnicima i odlučni smo u tome da spriječimo ponavljanje takvog vida nasilja i moguće posljedice po zdravlje i život zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama", ističe se u priopćenju ministarstva.

Zbog toga je ministar Jovanović, dodaje se, nakon konzultacija s potpredsjednicom vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić te ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, uputio inicijativu Ministarstvu pravosuđa za žurnu izmjenu Kaznenoga zakona. "U tom smislu peticija koju je pokrenuo Sindikat hrvatskih učitelja dodatna je potpora ministru u ostvarivanju zajedničkih ciljeva", stoji u priopćenju.
 

Pročitajte više