Ministarstvo financija: Ne radimo razlike među poreznim obveznicima i prema svima postupamo jednako!

Foto: Sandra Šimunović/Cropix

MINISTARSTVO financija objavilo je danas na svojim stranicama izvještaj o rezultatima carinika "u borbi protiv sive ekonomije".

"Unatoč otporima u javnosti s namjerom zaustavljanja fiskalizacije i suzbijanja sive ekonomije aktivnosti i pojačani nadzori Ministarstva financija nastavljaju se i dalje sukladno zakonskim okvirima.

Mjere prisilne naplate rezultat su neodgovornog odnosa poduzetnika prema zakonima, a ne porezne presije, kako se to često interpretira. Naglašavamo da Ministarstvo financija ne radi razlike među poreznim obveznicima i da tijekom nadzora prema svima postupa jednako.

Ovim ističemo kako su zakonske odredbe jasne i kako ih se svi trebaju pridržavati, a Ministarstvo financija - Porezna i Carinska uprava i nadalje će provoditi zakonom propisane poslove i ovlaštenja, s ciljem uvođenja reda na tržištu i zaštite potrošača.

Neistine koji se iznose o zaštitih velikih poreznih obveznika i nejednakog postupanja prema svima - ne pridonose borbi za uvođenje reda i porezne discipline.

Također, može se primijetiti ne poznavanje i ne razlikovanje propisa o poslovanju s gotovinom i onih koji se odnose na trošarinski sustav. Upravo u 2012. i 2013. godini posebno je pojačan nadzor prometa gotovinom, nadzor prometa roba, posebice trošarinskih roba kako potrošači ne bi bili izloženi prijevarama i prometu robe upitne kvalitete, što upućuje da se svim uvedenim propisima i odgovornim nadzorom upravo štite potrošači. Uvođenjem reda na tržište uklanjaju se robe iz nekih trgovina, odnosno s tržišta, koje nisu registrirane, a u prodaji će tako ostati kvalitetnija roba", stoji na stranicama Ministarstva financija.

Navodi se i kako je u 2012. godini provedeno ukupno 1727 inspekcijskih nadzora i provjera te da je u 411 slučajeva pokrenut prekršajni postupak. U 2013. godini provedena su 754 inspekcijska nadzora, a u 102 slučaja pokrenuti su prekršajni postupci. Proveden je nadzor nad 750 većih srednjih i manjih prodajnih mjesta (trgovina), s pripadajućim skladištima skladišnim prostorima. U 74 slučaja utvrđena je nepravilnost, te je sukladno Zakonu o trošarinama pokrenut prekršaj.

Pročitajte više