Ministarstvo financija otvorilo novi servis: Pogledajte kome država daje najviše novca

Screenshot: Ministarstvo financija

MINISTARSTVO financija objavilo je servis putem kojeg građani mogu pretraživati plaćanja iz državnog proračuna po dobavljačima.

Jedinstveni parametri pretraživanja su OIB dobavljača i oznaka godine.

Nije moguć uvid u plaćanja po dobavljaču za ona plaćanja koja se krajnjem dobavljaču doznačavaju preko posebnih (pod)računa jedinstvenog računa riznice (npr. Isplate poticaja poljoprivrednicima).

"Građani od danas mogu koristiti internetski servis za pretraživanje podataka o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima", rekao je ministar financija Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", uz poziv građanima da prijave svaku uočenu nepravilnost.

Do svake lipe će se znati!

''Ovo je veliki iskorak i ono na čemu ću inzistirati u ovih godinu dana je potpuna transparentnost javnih financija, do svake kune, do svake lipe. Onda ćemo probati vidjeti može li se uštedjeti na državnim financijama, možemo li biti efikasniji i bolji. Mislim da možemo'', rekao je ministar.

Ministarstvo financija je projekt pripremalo mjesecima.

''Moja prva intencija kod preuzimanja Ministarstva bila je da se krene u širu transparentnost javnih financija, budući građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, imaju pravo kontrolirati Vladu i u konačnici odlučivati upravlja li se efikasno s njihovim novcem,'' obrazložio je Lalovac.


Pretraga će zainteresiranim strankama isporučiti dnevno ažurirane podatke, koliko se i kome se sve plaća iz proračuna, odnosno transparentno pokazati odnose između države i poduzetnika.

''Najveći dio novca u našem gospodarstvu obavlja se upravo s državom, radi se o više od 100 milijardi kuna, koji će se vrlo jednostavno moći pretraživati. Ovo je tek prvi korak, alat će se dalje razvijati da bude lakše pretraživati'', kaže Lalovac, uz najavu drugog koraka u kojem će se korištenje novih tehnologija koje pospješuju transparentnost tražiti od svih javnih poduzeća.

''To treba proširiti i na lokalnu upravu. Korak dalje je povezati transakcije tih poduzeća koja su radila s državom sa svim radnicima koji primaju plaću iz državnog proračuna, da vidimo da li svi koji rade u javnom i državnom sektoru, njih 250 tisuća, imaju novčane poveznice s poduzećima koja rade s državom. To je sljedeći korak u borbi protiv korupcije i za efikasniju i jeftiniju državu i u konačnici manji porez za građane. Do Nove godine izašli bismo s takvom informacijom,'' otkriva Lalovac.

Pročitajte više