Ministarstvo financija provodi izmjene ustroja poreznih uprava, ukinuto 70 ispostava

Foto: Hina/mfin.hr

SREDIŠNJI ured Porezne uprave Ministarstva financija provodi izmjene u organizacijskoj strukturi i modelu upravljanja s ciljem unapređivanja osnovnih operativnih funkcija poreznih uprava.

Prema novom ustroju i Zakonu o Poreznoj upravi poslovi se ustrojavaju po principu funkcionalnosti. Oni od nacionalne važnosti se obavljaju na središnjoj razini, od regionalnog na razini područnog ureda, a poslovi od lokalnog značaj na razini ispostave.

Portal Grada Kaštela je zatražio pojašnjene novog ustroja i dobio odgovor da "provedena racionalizacija mreže ureda na terenu podrazumijeva uvođenje nove teritorijalne organizacije ustrojavanjem 6 područnih ureda za područje nekoliko županija, a svaki područni ured je stvarno i mjesno nadležan za porezne obveznike registrirane na području pripadajućih županija. Poslove iz djelokruga područnih ureda obavljaju ispostave, te se iste ujednačavaju po veličini i opterećenosti i ustrojavaju se po funkcionalnom principu."

"Broj ispostava smanjen je sa 124 na 54, a reorganizacijom bi se trebala postići bolja raspodjela poslova u nove organizacijske jedinice uz zadržavanje dosadašnjeg okvirnog broja službenika. Novim ustrojstvom povećat će se učinkovitost rada i koordinacija postupanja jer se prilikom reorganizacije vodilo računa o ujednačenoj opterećenosti područnih ureda s obzirom na broj poreznih obveznika koji su u njihovoj nadležnosti, a time je postignuta ujednačena opterećenost službenika Porezne uprave," piše u odgovoru ministarstva za portal grada Kaštela.

Sjedište Poreznog ureda Središnja Hrvatska bit će u Karlovcu, formiran je i ured u Zagrebu, Ured Sjeverna Hrvatska, Slavonija i Baranja, Istra - Hrvatsko primorje - Gorski kotar - Lika, Dalmacija te Ured za velike porezne obveznike.

Radio mrežnica javlja da je za pročelnika Porezne uprave Središnja Hrvatska sa sjedištem u Karlovcu imenovan donedavni saborski zastupnik SDP-a Josip Benčić.

Detalji o novom teritorijalnom ustroj područnih ureda i ispostava dostupni su na stranicama Ministarstva financija.

Pročitajte više