Ministarstvo o situaciji u OŠ Oton Iveković: Preseljenje učenika u novu školu bilo diskriminirajuće

Foto: Vojko Bašić/Cropix

NAKON što su roditelji djece petih razreda zagrebačke osnovne škole u koju je upisan dječak s problemima u ponašanju otvorenim pismom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zatražili smjenu svih mjerodavnih u školskim vlastima, oglasilo se i ministarstvo.

> Roditelji poručuju Jovanoviću i Mili Jelavić: Djeca svih petih razreda OŠ Oton Iveković napuštaju nastavu! I idemo na sud!

"Ministarstvo je u sklopu svojih nadležnosti rješavanje problema učenikovog školovanja kontinuirano bilo uključeno od 2012. godine. Ističemo kako je Ministarstvo nadležno isključivo za pitanje obrazovanja i ne možemo na sebe preuzeti odgovornost za nepoduzimanje mjera koje su u nadležnosti ostalih institucija. Napominjemo i da je, sukladno propisima, škola mjesto u kojem se trebaju rješavati problemi vezani uz odgojno-obrazovni rad. Ostale institucije mogu samo osigurati podršku školi. U tom smislu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poduzelo je sve korake koji mogu pridonijeti kvalitetnijem, sigurnijem i poticajnijem okruženju za odgojno-obrazovni rad u školi", kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju da sukladno propisima Republike Hrvatske svaki učenik ima ustavno pravo na obrazovanje. Učenik ima pravo na savjet i pomoć u rješavanju problema, a sukladno njegovom najboljem interesu.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smatra da bi preseljenje učenika u novu školu bilo diskriminirajuće za samoga učenika te bi se time ugrozilo njegovo ustavno pravo na školovanje.  Naime, učenik je na početku prošle školske godine, a kako bi se udovoljilo zahtjevima dijela roditelja Osnovne škole Ante Kovačića koji su tražili njegovo preseljenje u drugu školu, bio premješten u Osnovnu školu Otona Ivekovića u koju je još uvijek upisan. Slijedom navedenoga, Ministarstvo je, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom zdravlja, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Uredom pravobraniteljice za djecu, poduzelo sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju osiguranja nastavka učenikovog školovanja. Pritom smo vodili brigu o zaštiti prava svih učenika Osnovne škole Otona Ivekovića te je dogovoreno zapošljavanje socijalnog pedagoga, a za učenike, njihove roditelje i djelatnike škole u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirat će se radionice preventivnih programa.

Svaki roditelj ima pravo i obvezu voditi brigu o svom djetetu i njegovom odgoju i obrazovanju, no pritom nitko nema pravo ugrožavati prava druge djece, od kojih je jedno od temeljnih prava pravo na obrazovanje.

Prijedlozi za provedbu nastave u kući, kao i individualne nastave, nemaju zakonsko uporište te ih Ministarstvo ne može odobriti.

Sukladno propisima Ministarstvo može odobriti nastavu u kući samo u slučaju ako se radi o djetetu s nekom od kroničnih bolesti ili većim motoričkim teškoćama što kod malodobnog D.H.T. nije slučaj. Naime, učenik, iako je to bilo traženo, do danas nije bio uključen u postupak kojim bi se utvrdila eventualna potreba za promjenu oblika školovanja. Navedeni postupak mogu pokrenuti škola ili roditelj, a rješenje donosi nadležni ured državne uprave nadležan za poslove obrazovanja, odnosno Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Zakonom i kućnim redom škole propisane su i pedagoške mjere odnosno način njihova izricanja, što je, napominjemo, u nadležnosti škole, a isto tako škola je dužna osigurati i sigurnost svih učenika.

U slučaju pojave nasilja škola je dužna postupiti u skladu s Protokolom u kojem je jasno propisano kako se svaki oblik nasilja mora prijaviti nadležnim institucijama uključujući MUP i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Ministarstvo razumije želju i pravo roditelja da se njihova djeca školuju u sigurnom okruženju, ali jednako tako ne zanemarujemo ni činjenicu da učenik D.H.T. ima pravo na školovanje. Zbog svega navedenog jedino moguće rješenje koje je Ministarstvo moglo donijeti je nastavak školovanja učenika D.H.T. u Osnovnoj školi Otona Iveković, a uz poduzimanje svih mjera koje će osigurati sigurnost svih učenika škole i neometano odvijanje nastave", stoji u priopćenju.

Pročitajte više