Ministarstvo uprave: Ukinut ćemo odluku ako je izbacivanje ćirilice iz Vukovara protivno Ustavu

Foto: FAH (Sjednica vukovarskog Gradskog vijeća)

MINISTARSTVO uprave na čelu s Arsenom Baukom u roku od osam dana obustavit će u roku od osam dana odluku o ukidanju ćirilice u Vukovaru ukoliko se pokaže da je neustavna. Potvrđeno je to iz Baukovog ministarstva za srpsku novinsku agenciju Tanjug.

"Ministarstvo uprave, ako ocijeni da je opći akt ili neka njegova odredba protivna Ustavu, ovom Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustavit će, u roku od osam dana, njegovu primjenu", poručuju iz Baukovog ministarstva.

Žalba još nije stigla

Takva odluka zatim bi se morala proslijediti Vladi, te bi o njoj bio obaviješten Grad Vukovar. Na Vladi je zatim da pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana, inače odluka o obustavi primjene općeg akta prestaje važiti. Za sada iz Ministarstva uprave ne žele ocjenjivati je li Ustav ovakvom odlukom povrijeđen. Ističu da nije još niti stupila na snagu.

Agencija Hina ranije je najavila da će se Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru žaliti Ministarstvu uprave na izmjene gradskog Statuta. Iz Ministarstva uprave kažu da takvu žalbu još nisu zaprimili.

Vukovarski SDP: Prekršen je Ustavni zakon

A da je u ovom slučaju Ustav povrijeđen, vjeruju Baukove stranačke kolege iz vukovarskog SDP-a.

"Vijećnici SDP-a Vukovar, kako ne bi bilo različitih medijskih interpretacija, nisu uopće sudjelovali u glasanju o prijedlozima izmjena i dopuna Statuta Grada Vukovara, jer smatramo da nisu bile u duhu Odluke Ustavnog suda, nisu nudile kompromis, a s druge strane direktno su i kršile neke od članaka Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", stoji u priopćenju vukovarskog SDP-a koje je medijima proslijedila gradska vijećnica Biljana Gaća.

Pročitajte više