Ministarstvo znanosti radnicima Brodarskog Instituta: Molimo vas da i dalje radite bez plaće

Foto: FAH

AGONIJA u državnom Brodarskom institutu se nastavlja, a nakon što nisu stigle dvije plaće, čini se da, prema informacijama Indexa, neće ni treća. Utjehu radnicima pokušala su opet dati tri ministra pa je na glavnoj oglasnoj ploči unutar Instituta osvanulo pismo u kojem se radnike bez dvije plaće poziva na - strpljenje i da rade dalje.

> Mornar: U tijeku je osiguravanje kredita za plaće radnika i opstanak Brodarskog instituta

> Otkad su tri ministra osobno obećala pomoć, državni Brodarski institut nije primio niti jednu plaću

> Kako su ministri Vrdoljak, Kotromanović i Mornar uništili Brodarski institut

"Imajući u vidu cjelokupnu poslovnu klimu Brodarskog instituta ovim vas putem molimo da i nadalje ustrajete u kvalitetnom obavljanju posla u okviru svog Sektora jer je jedino pozitivnim poslovnim rezultatima moguće doprinijeti preokretanju trenda i dugoročnom razvoju poslovanja Brodarskog instituta", stoji u pismu kojeg potpisuje Ministarstvo znanosti Vedrana Mornara. U pismu se ponavlja ono što ministar Mornar govori već mjesecima, a to je da se pregovara s HBOR-om za još jedan kredit i "samo što nije smijenjen Nadzorni odbor".

"Ne tražite ovrhe na plaće!"


"Pristupilo se pokretanju procedure za razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora te imenovanje novih. Jedna od prvih zadaća novog Nadzornog odbora je izrada plana restrukturiranja Brodarskog instituta", stoji u pismu. 

U isto vrijeme na radnike se vrši pritisak da ne odlaze na Finu kako bi zabilježili ovrhu na plaće tvrdeći kako bi to bio konačan kraj Brodarskog instituta.

Radi se na tome da se radi
 
Podsjetimo, kako je posljednja epizoda agonije Brodarskog instituta, koja traje od 2007. godine, zapravo počela kada su tri ministra - Vedran Mornar, Ante Kotromanović i Ivan Vrdoljak  - početkom travnja javno obećali svaku moguću pomoć za Brodarski inistitut. Naime, Skupštinu tvrtke čine predstavnici tri ministarstva, i to Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, Ministarstvo obrane Ante Kotromanovića te Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Sve do javno obećane pomoći plaće bi kasnile tjedan do dva, no nikada nisu kasnile dvije mjesečne plaće kao što je upravo sada slučaj.



Index je o situaciji u Brodarskom institutu pisao vrlo detaljno početkom travnja, a tada nam je Uprava tvrtke tvrdila da financijski problemi zapravo ne postoje jer je Brodarski institut i 2013. i 2014. godinu završio s dobiti. Ministarstvo znanosti hinilo je kako je problem s Brodarskim institutom krenuo tek odnedavno jer nisu imali uvid u financijsko poslovanje!?

"Radimo na tome preko HBOR-a i u tijeku je odobravanje kredita za njih", rekao je Mornar prije dva tjedna.
 

 
 
 
 

Pročitajte više