Ministri financija EU-a o ciparskoj krizi: Vlast ne odustaje od uvođenja poreza na depozite građana?

Foto: AFP

MINISTRI financija Europske unije danas će raspravljati o ciparskoj krizi.

Cipar do sutra mora prikupiti nešto manje od 5,8 milijardi eura da bi im Europska unija i MMF dali dodatnih 10 milijardi eura za spas gospodarstva. Sve se zakompliciralo onog trenutka kada je ciparska vlada obznanila plan o uvođenju 10-postotnog poreza na sve bankovne pologe.

To je uzrokovalo masovno povlačenje novca iz banaka, što je počelo voditi prema totalnom slomu ciparskog monetarnog sustava. Parlament je u utorak ipak odbacio takvu odluku, ali građani su i dalje zbunjeni.

Europska unija i MMF pristaju pomoći, ali pod određenim uvjetima. O tome će danas razgovarati ministri financija 17 država članica eurozone.

25 posto poreza na depozite veće od 100 tisuća eura?!

Jučer je ministar financij Michael Sarris izjavio da je postignut značajan progres u pregovorima s predstavnicima EU-a i MMF, ali i dodao da vlast razmišlja o uvođenju poreza od 25 posto na depozite veće od 100 tisuća eura. Ciparske banke su zbog čitave situacije zatvorene od ponedjeljka, a veliki dio plaćanja odvija se isključivo u gotovini.

Europski povjerenik za ekonomske poslove Oli Rehn rekao se da si Cipru "preostale samo teške odluke" te istaknuo da će ta država morati u nedjelju pristati na uvjete međunarodnih organizacija. Rehn nije bio optimističan te je dodao da "više nema optimalnih rješenja" te da će skora budućnost Cipra biti vrlo teška", javlja BBC.

Pročitajte više