Ministri oduševljeni Zakonom o strateškim investicijskim projektima: "Ovo je revolucionarni zakon"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

VLADA je nakon mjeseci priprema i medijske rasprave predložila Saboru osporavani Zakon o strateškim investicijskim projektima. Predložila je i sustav kontrole zalihe cigareta, a premijer Zoran Milanović je sa sjednice odgovarao na oporbene kritike i dijelio lekcije ministrima.

Zakon o strateškim investicijama Vlada je predložila usprkos oporbenim negodovanjima da otvara prostor za rasprodaju nacionalnog bogatstva i prigovorima nevladinih organizacija da otvara mogućnost za korupciju i privilegiranje privatnih interesa.

"Prigovora uvijek ima. Najlakše je biti protiv, a najteže biti konstruktivno za", komentirao je premijer Zoran Milanović, a ministri se natjecali nahvaliti zakon koji bi trebao znatno ubrzati procedure za pokretanje ključnih investicijskih projekata.

"Ovo zakonsko rješenje predstavlja autocestu za realizaciju zakona", usporedio je ministar turizma Darko Lorencin zakon koji bi trebao doprinijeti poboljšanju ingestijske klime, a šefica diplomacije i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je izjavila:

"Po prvi put imamo u rukama nešto što kroz gospodarsku diplomaciju možemo promovirati u svijetu", smatra Pusić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić otišao je i korak dalje pa prema kojem Vlada ima pravo pojedine projekte proglasiti strateškima, ako su vrijedni najmanje 150 milijuna kuna i uredno zapisani u prostornoj dokumentaciji, rekao:

"Htio bih reći da je ovo, zapravo, revolucionarni zakon"

Za premijera Milanovića to su ipak malo preteške riječi.

"Uvaženi kolega, možda ne revolucionaran zakon, ali veliki korak naprijed", rekao je Milanović Grčiću.

Pročitajte više