Mirna i Geneza prijavili Linića, HPB i Podravku Uskoku i Antikorupcijskom vijeću

Foto: M. Mijošek/Glas Istre

PRIČA oko odbijanja predstečajne nagodbe rovinjskoj tvornici za preradu ribe Mirna, što dovodi u pitanje daljnji opstanak tvrtke sa tradicijom od 137 godina, zahuktava se i dalje. Tvornica Mirna i tvrtka Geneza izvijestile su kako su, s ciljem daljnjeg rasvjetljavanja svih okolnosti i spašavanja Mirne, danas podnijeli prijavu Uskoku i Antikorupcijskom vijeću.

Između ostalog, u priopćenju se ističe kako ih ministar financija Slavko Linić pokušava ušutkati slanjem Porezne inspekcije te kako je u tijeku policijska istraga.

> Uprava Mirne žalit će se na obustavu predstečajne nagodbe: "Tko stoji iza ove igre koja nas gura u stečaj?"

> Tko je kriv za mogući stečaj Mirne? Podravka: Mogli smo ih spasiti, odbili su nas! Mirna: Tražili smo pomoć, nisu ni odgovorili!

> Za dokapitalizaciju Mirne nudili 24,85 milijuna kuna, a oni ih nisu shvatili kao ozbiljnog ulagača

"Na vrata Mirne dirigirano se šalje policija, a bočni udarci dodatno pokušavaju isforsirati stečaj i propast Mirne"

"Nakon što je FINA prije dva dana donijela rješenje o obustavi postupka predstečajne nagodbe što jasno vodi ka stečaju nad Mirnom Rovinj, rovinjsku tvornicu jučer je posjetila i policija - Odjel gospodarskog kriminala, te su u tijeku predistražne radnje nad Mirnom. Iste u Upravi tvrtke pozdravljaju s dobrodošlicom jer je ovo prilika da se pojasne očito potrebni momenti i prostori špekulacija koje se nastavljaju i dalje.
 
Ostvareni rezultati i dizanje Mirne iz pepela odgovornima u Ministarstvu očito ne govore dovoljno o jasnim ciljevima i namjerama uprave Mirne i Geneze. Naš jedini cilj je očuvanje proizvodnje i radnih mjesta. Nakon 20 godina sustavnog uništavanja Mirne upravo u vrijeme rekordnih rezultata u prodaji, uvođenja druge smjene i zapošljavanja 70 novih djelatnika, u vrijeme kada treba učiniti dodatan napor i sačuvati proizvodnju i djelatnost te naći način kako to učiniti, unatoč Rješenju, na vrata Mirne dirigirano se šalje policija, a bočni udarci dodatno pokušavaju isforsirati stečaj i propast Mirne.

 
Upravo zato, a s jasnim ciljem da se učini sve potrebno Valentina Ljubešić, predsjednica Uprave Geneze, tvrtke za krizni management danas je prijavila Uskoku ministra Linića, HPB i Podravku zbog udruživanja u svrhu počinjena kaznenog djela, odnosno svega gore navedenog s jasnim ciljem guranja Mirne u stečaj, a zaposlenika na ulicu. 
 
Sve navedeno prijavljeno je i antikorupcijskom vijeću. Isto tako ministar je prijavljen za zloporabu položaja i ovlasti zbog instrumentalizacije represivnog aparata u svrhu ušutkavanja onih koji se usude reći istinu. Jer podsjetimo i dodajmo cijeloj priči i sljedeće činjenice - Porezna inspekcija u Genezi se pojavila samo dan nakon nastupa Valentine Ljubešić na hrvatskoj televiziji, gdje se usudila argumentima reći istinu, dok je policija najavila svoj dolazak u Mirnu na sam dan obustave predstečajnog postupka. Sve ovo zasigurno ne može biti slučajnost", stoji u zajedničkom priopćenju Mirne i Geneze.

"U ovom trenutku treba spasiti Mirnu, zadržati proizvodnju i sačuvati radna mjesta"

Čelnici rovinjskoga IDS-a na današnjoj su konferenciji za novinare istaknuli kako rovinjski gradonačelnik "ne upire prstom u Vladu zbog situacije u Mirni, već jednostavno traži od Ministarstva financija da u zakonskom okviru pronađe racionalno rješenje opstanka Mirne budući da je upravo Vlada i dominantni vjerovnik Mirne s više od 72 posto svih tražbina".


Rovinjski IDS tako je odgovorio na nedavne navode predsjednice rovinjskoga SDP-a koja je ustvrdila kako gradonačelnik Giovanni Sponza, uza svu svoju političku moć, "mirno gleda umiranje Mirne".

"Rovinjski SDP proziva i okrivljava saborskog zastupnika i gradonačelnika Rovinja samo zato da bi prikrio svoj nerad i pasivnost pritom namjerno zaboravljajući da je upravo on prije nekoliko mjeseci na aktualnom satu Sabora postavio pitanje ministru financija što se poduzima o pitanju Mirne", ocijenio je predsjednik rovinjske podružnice IDS-a Branko Rajko.

Dodao je kako su u IDS-u duboko svjesni činjenice da problem Mirne nije od jučer i da on, kako je rekao, "neće biti riješen ako za zajednički stol ne sjednu predstavnici Vlade, radnika, grada i županije".

Rajko je podsjetio kako prošli tjedan, kad je dva puta u Saboru zatražena stanka da bi se raspravljalo o stečaju Mirne, saborski zastupnici SDP-a iz Istre nijednom "nisu našli za shodno da se jave za riječ i brane interese radnika Mirne, kao što su to učinili svi ostali zastupnici iz Istre".

"Kajin i rovinjski SDP svojim nastupima bacaju pijesak u oči javnosti, a nisu ni na koji način pomogli upravo onima kojima pomoć najviše treba, radnicima i ribarima", poručio je Rajko.

Predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Rovinjštine Milan Mihovilović rekao je kako je dobro da se o Mirni priča te da su sve insinuacije o nekretninama bespredmetne. "U ovom trenutku treba spasiti Mirnu, zadržati proizvodnju i sačuvati radna mjesta", zaključio je Mihovilović i dodao kako su "sve ostale priče i insinuacije štetne i za budućnost Mirne i za radnike".

Sponza s Linićem pronašao rješenje za rovinjsku Mirnu?

U Zagrebu je održan sastanak između rovinjskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Giovannija Sponze i ministra financija Slavka Linića vezano za odbijenu predstečajnu nagodbu i početak stečaja nad rovinjskom Mirnom, a kojom su ugrožena 252 radna mjesta, ribari i njihove obitelji.

Sponza je u izjavi za Gradski radio otkrio kako je zadovoljan razgovorom s ministrom kazavši kako su sagledavali sve zakonske mogućnosti a sve sa jednim ciljem, kako bi se spasila Mirna i svi njeni zaposlenici.

"Za sada ne mogu iskazati konačni ishod, međutim danas sam od ministra financija osjetio najbolju namjeru od strane države kako bi se spasila Mirna, radnici i proizvodnja".

Rovinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Giovanni Sponza rekao je kako se ministar Linić slaže s činjenicom kako za isti stol trebaju sjesti svi ključni sudionici. Predstavnici radnika, Županije, Grada na čelu sa predstavnicima ministarstva.

"Ponovit ću ono što sam do sada i bezbroj puta i rekao da je velika odgovornost i na upravi i na skupštini društva, no danas mi je bilo jako važno čuti da država koja potražuje najviše novaca od Mirne, izgleda afirmativno i odgovorno, ono što mogu kazati jest da želim vjerovati da će priča vezana oko Mirne, na kraju biti sa pozitivnim ishodom", rekao je danas nakon sastanaka sa Slavkom Linićem, rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Pročitajte više