Miškoviću ukinuta presuda u aferi Sibinj

Foto: Hina

ODLUKOM Vrhovnog suda koji je protekla dva dana razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u korpucijskoj aferi "Sibinj" ukinuta je presuda u odnosu na bivšeg člana sibinjskog općinskog poglavarstva Ivana Miškovića, za kojeg je naloženo novo suđenje, a odluka za ostale okrivljenike, među kojima je i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mladen Kruljac, bit će poznata naknadno.

Da je presuda osječkoga Županijskog suda u odnosu na Miškovića ukinuta, vidljivo je iz rješenja kojim mu je ukinut i istražni zatvor, u kojem je bio zbog zatvorske kazne dulje od pet godina, doznaje se u srijedu na Vrhovnom sudu.

Je li i u odnosu na ostale okrivljenike ukinuta presuda i hoće li se i njima ponoviti suđenje, bit će poznato pošto stranke u postupku dobiju rješenje Vrhovnog suda.

Rješenje bez detalja 

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac potvrdio je primitak rješenja o puštanju na slobodu Miškovića u kojemu nema nikakvih pojedinosti o mogućoj odluci Vrhovnog suda u vezi s prvostupanjskom presudom.

Miškovićev odvjetnik Zdravko Dumančić izjavio je za Hinu da nisu dobili nikakvu službenu odluku o presudi, a s obzirom na to da je njegov branjenik u utorak pušten iz zatvora u Glini, zaključuje da je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu. Dodao je kako se ne može isključiti mogućnost da je presuda za neke okrivljenike ukinuta, a za druge potvrđena.

Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna

Najzvučnije ime u aferi "Sibinj", u kojoj je navodno općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna kuna, jest bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac, koji je u ožujku prošle godine na osječkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora. Bivši načelnik te općine Ivica Batinić, koji je u bijegu, nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora te je i njemu zbog zatvorske kazne dulje od pet godina bio određen istražni zatvor.


Poduzetnik Ivan Rimac osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskoga HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Darivanje zemljišta

Zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela, Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište za izgradnju zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezanih za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im na taj način pribavili znatnu imovinsku korist.

Teretilo ih se da su se, kako bi prije prodaje zemljišta dodatno povećali njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili o izvođenju radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, i izvela radove.

Time je, smatra Uskok, državni proračun oštećen za nešto više od tri milijuna kuna, a zemljište je nakon toga prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Pročitajte više