Mladineo svjedočio na suđenju Sanji Kalamburi u slučaju pronevjere novca Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Foto: HTV

SVJEDOČENJEM bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea danas je na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje Sanji Kalamburi i još četvero okrivljenih u slučaju općine Perušić i navodne pronevjere novca Fonda.

Mladineo je u svom iskazu u nekoliko navrata ponovio da je Kalambura bila njegova odlična suradnica, predana poslu te da je u nju imao potpuno povjerenje. Opisao je cijeli slučaj nabavke kanti i kontejnera za općinu Perušić, ističući da se prilikom odluke o potpisivanju ugovora vodio prijedlogom i preporukom službe koju je vodila Kalambura.

Bivši čelni čovjek Fonda kaže da nabavka komunalne opreme za općinu nije po ničemu odudarala od sličnih postupaka sve do pet ili šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora i isplate sredstva općini, kada je Kalambura prijavila da oprema nije dostavljena. Mladineo kaže da je Kalamburi naložio da provede nadzor, ali da nije dobio povratnu informaciju. Mladineo je u iskazu ustvrdio da je krajem 2007. od načelnika općine Perušić, Ivan Turića, obaviješten da oprema nije isporučena. Tada je, kaže, naložio nadzor, financijsku kontrolu i unutarnju reviziju, a već je ranije Kalamburu preraspodijelio na novo radno mjesto zbog "drugih razloga".

Nakon što je utvrđeno da oprema nikada nije isporučena Mladineo tvrdi da je od Kalambure tražio pojašnjenje, no ona u to vrijeme već bila na bolovanju. Zbog teže povrede radnog odnosa Mladineo ju je suspendirao, a uslijedio je i izvanredni otkaz ugovora o radu.

Mladineo se prisjetio i da je općini sugerirao da podnesu odštetni zahtjev prema dobavljaču koji nije isporučio opremu, a na upit Kalamburinog branitelja zašto od općine nije potraživao sredstva koja nisu namjenski utrošena, Mladineo je kazao da općinu nije želio blokirati.

Kazao je da je to osim pravnog bilo i političko pitanje i da je odluku o tome trebao donijeti Upravni odbor.

Kalamburin odvjetnik prigovorio je cijelom Mladineovom iskazu

Mladineo je naveo i da nitko iz Fonda nije teretio Kalamburu već da je kaznena prijava napravljena na temelju priopćenja načelnika Turića. Prisjetio se i da mu je Turić javio da se priča kako su sredstva Fonda, kojima se trebala nabaviti komunalna oprema, podijeljena dok je pročelnika za komunalne poslove, drugookrivljeni Božo Milković, izjavio da je na čelu svega Sanja Kalambura.

Na kraju svjedočenja Kalamburin odvjetnik prigovorio je cijelom Mladineovom iskazu jer je, kako je rekao, njegovo svjedočenje bilo primarno usmjeren na terećenje Kalambure. Dijelu iskaza prigovorili su i branitelji drugo i treće okrivljenog Bože Milkovića i Srđana Černija.

Sanji Kalamburi sudi se za zlouporabu položaja i ovlasti kojom je Fond oštećen za više od 330 tisuća kuna pri nabavi kontejnera za otpad u općini Perušić.

Uskok je optužnicu podignuo još tijekom 2010. a uz Kalamburu je optužen bivši pročelnik za komunalne poslove u općini Perušić Božo Milković, direktor tvrtke za zbrinjavanje komunalnog otpada Srđan Černija, njemački poduzetnik Werner Trautman i njegova supruga Marina Vuković Trautman. Milkovića se tereti za nesavjesni rad u službi i krivotvorenje isprave a ostale za pomaganje u zlouporabi položaja. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Pročitajte više