Monter Projekt vjerovnicima dužan 113 milijuna kuna: Radnici sumnjaju da će ikad vidjeti svoje plaće

MONTER Projekt vjerovnicima je dužan 113 milijuna kuna. Otkrio je to stečajni upravitelj Dragan Bijelić na danas održanom prvom izvještajnom stečajnom ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu.

Jedna je to od tri tvrtke grupacije Monter u kojoj je bilo 52 zaposlenih i koja je od tri sastavnice bila najviše opterećena dugovanjima.

Stečajni postupak nad Monterom, jednom u nizu tvrtki Bruna Orešara, pokrenuli su vjerovnici još 30. travnja zbog duga od 300 tisuća kuna.

"Ishod današnjeg ročišta je takav da se čitalo izvješće stečajnog upravitelja, od trenutka kada je došlo rješenje o stečaju do današnjeg dana. Uglavnom su se prihvatile sve tražbine vjerovnika, znači uključujući sve nas radnike i većinske vjerovnike, odnosno najveće vjerovnike, u ovom slučaju država i Hypo banka", rekla nam je Marijana Kolak, povjerenica Sindikata građevinarstva u Monteru.

Najveći iznos potražuje bivši direktor i formalni vlasnik

Zanimljivo je da najveće iznose potražuju bivši direktor i formalni vlasnik Monter Projekta, Ante Katura i prokuristica Nada Sardelić. Katura traži isplatu više od pola milijuna kuna, a Nada Sardelić više od 200 tisuća kuna.

Nakon što ih je stečajni sudac Ivan Basić upozorio da samo danas mogu osporavati potraživanja stečajnih vjerovnika radnici su se odlučili osporiti potraživanja ta dva vjerovnika.

Inače vrijednost imovine Monter Projekta je 12 milijuna kuna pa radnici sa pravom sumnjaju da će se uspjeti naplatiti njihova potraživanja.

Bili bi sretni i da dobijemo jednu od 12 plaća koje nam nisu isplaćene

"Po slici svega ovoga što smo čuli i vidjeli, vrlo je loša situacija, odnosno jako je neizvjesna naplata naših potraživanja, govorim o radničkim, koja bruto trenutno iznosi oko sedam milijuna kuna. Mi bi bili sretni da dobijemo jednu plaću od ovih 12 koje nam se nisu isplatile, ali po ovome svemu kako sada stvari stoje, to će biti jako teško i potrajat će još neko vrijeme", naglašava Kolak.

Sljedeće stečajno ročište održat će se 17 listopada.Osim Monter Projekta, godinama je u blokadi i tvrtka Monter Split, no nad njom još nije otvoren stečaj. Marijana Kolak sumnja da se zapravo radi o rješavanju većine radnika, dok se nekretnine žele zaštititi.

Pročitajte više