Moody´s skresao rejtinge 16 velikih banaka: "Očito je da vlade sve manje podupiru banke"

AGENCIJA za procjenu kreditnih rejtinga Moody's snizila je kreditne rejtinge 16 međunarodnih banaka i financijskih institucija, javlja BBC.

Sniženi su rejtinzi britanskim bankama Royal Bank of Scotland, Barclays i HSBC. U posebnom izvješću rejting je snižen i Lloydsu. Među američkim bankama kojima su sniženi rejtinzi su i Bank of America te Citigroup.

Banke su "izložene nestabilnosti i riziku od golemih gubitaka povezanih s njihovim potezima na tržištima kapitala"

Direktor za upravljanje globalnim bankarstvom iz Moddy'sa Greg Bauer napisao je u priopćenju da su sve banke kojima je snižen rejting u značajnoj mjeri izložene nestabilnosti i riziku od golemih gubitaka povezanih s njihovim potezima na tržištima kapitala.

Ostale banke i institucije kojima su sniženi rejtinzi su Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse, UBS, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank i Royal Bank of Canada.

Ipak se ne razmatra scenarij propasti banaka

U priopćenju je objašnjeno da je agencija prepoznala "jasnu namjeru vlada širom svijeta da reducira potporu kreditorima", ali i dodano da Moody's još ne razmatra scenarij u kojemu bi banke propale.

Neke su banke, osim sniženoga rejtinga, dobile i negativnu prognozu za nastavak poslovanja, što je upozorenje da bi im rejtinzi uskoro opet mogli biti sniženi, u slučaju da ih vlade prestanu podupirati.

Royal Bank of Scotland reagirala je na smanjenje rejtinga. "Grupa se ne slaže s promjenom rejtinga jer smatra da se radi o nazadnoj procjeni koja ne uzima dovoljno u obzir značajne promjene nabolje koje je grupa napravila u kontekstu stabilnosti, financiranja i profila rizičnosti".

Credit Suisseu rejting snižen za čak tri ocjene

Većini banaka rejtinzi su sniženi za dvije ocjene. Neke su su prošle samo s jednom ocjenom niže, dok je najveće iznenađenje bilo snižavanje rejtinga za čak tri ocjene Credit Suisseu. Tu je banku prošloga tjedna i Središnja švicarska banka upozorila na nisku razinu kapitala.

BBC-jev urednik poslovne rubrike Robert Peston komentirao je da su banke zabrinute da će im snižavanje rejtinga otežati posuđivanje novca. Također, smanjenje rejtinga moglo bi prisiliti banke na izdavanje dodatnih kolaterala njihovim partnerima u trgovanju derivatima i izvedenim vrijednosnim papirima te im povećati troškove zaduživanja.

Pročitajte više