Mostarski Aluminij ogorčen: Naprasni postupak Here i HEP-a imat će dalekosežne posljedice i u Hrvatskoj i u BiH

NAKON što je odlukom HEP-a i HERA-e porasla cijena struji koju mostarska tvornica Aluminij d.d. dobavlja iz Hrvatske, iz Aluminija su izrazili svoje ogorčenje tim postupkom te naveli kako je "pravno besmisleno i nečuveno to što jedna agencija samovoljno poništava odluku državne Vlade Republike Hrvatske". U svom priopćenju, kojeg prenosimo u cijelosti, navode i kako ako poskupljenje stupi na snagu odmah moraju prestati s nabavom struje iz Hrvatske jer bi u suprotnom počinili kazneno djelo.

"Uprava Aluminija d.d. Mostar izražava nevjericu i krajnje ogorčenje naprasnim i jednostranim postupkom Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), kojim su poskupjeli cijenu električne energije koju mostarska tvornica plaća hrvatskoj elektroprivrednoj kući.

HERA je, na prijedlog HEP-a jednostrano prekršila četverostrani međunarodni ugovor, sukladno kojemu je Aluminij do kraja 2012. godine trebao kupiti 100 MW struje iz Hrvatske, prema cijeni od 42,86 €/MWh. Ta je cijena određena sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske iz veljače ove godine o utvrđivanju opravdanoga gospodarskog interesa RH za privremeno stjecanje statusa povlaštenoga kupca električne energije inozemnoga poduzetnika, tvrtke Aluminij d.d. Mostar, za cijelu 2012. godinu, uz Aluminijevu obvezu isporuke 60.579 tona metala šibenskomu TLM-u.

Držimo pravno besmislenim i nečuvenim to što jedna agencija samovoljno poništava odluku državne Vlade Republike Hrvatske, za koju vjerujemo kako nije niti bila upoznata s ovim postupkom, s obzirom na dalekosežne posljedice koje će izazvati provedba ove besmislene odluke.

Naime, poskupljenje cijene struje na 47,46 €/MWh zakonski bi odmah onemogućilo Aluminij nastaviti kupovati struju u RH, pošto na tu cijenu moramo dodati i troškove elektroprijenosa, čime ukupan trošak premašuje onu cijenu struje koju plaćamo Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne te bismo, nastavkom kupnje izvan granice, počinili kazneno djelo.

Aluminij će žurno reagirati putem svojega odvjetnika i štititi ugovor na zakonit način, ali ne ćemo biti iznenađeni ukoliko budemo svjedočili masovnim javnim prosvjedima i u Hrvatskoj i u BiH jer smo uvjereni kako je ovaj postupak HERA-e i HEP-a izravno i smišljeno uperen protiv metalne, poglavito aluminijske proizvodnje, a time i protiv svih zaposlenika u toj industrijskoj grani.

Podsjećamo javnost kako je hrvatska Vlada, na sjednici 9. veljače 2012. godine, dodijelila status povlaštenoga kupca Aluminiju jer proizvodi trupce i blokove koje se ne proizvodi u Hrvatskoj, a neophodni su za proizvodni proces tvrtki TLM-TVP d.o.o. Šibenik i TLM-TPP d.o.o. Šibenik, koji tu sirovinu uvoze u Republiku Hrvatsku.

"Opravdani gospodarski interes odnosi se na isporuku 60.579 tona aluminijskih blokova i trupaca godišnje koja je, na godišnjoj razini, jednaka ekvivalentu isporučene električne energije u iznosu od 100 MW", stoji u Odluci koju potpisuje predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. U obrazloženju je pojašnjeno kako su trgovačka društva TLM-TVP i TLM-TPP, na osnovu Zakona o dopuni Zakona o tržištu električnom energijom, podnijeli zahtjev za utvrđivanje gospodarskoga interesa Republike Hrvatske u svezi s odobrenjem privremenoga statusa povlaštenog kupca električne energije za inozemnoga poduzetnika, tvrtku Aluminij d.d. Mostar".

Pročitajte više