Mrsić krenuo u edukativnu kampanju o korištenju golemih bespovratnih sredstava EU

Foto: Hina

MINISTAR rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić pozvao je u srijedu u Splitu sve zainteresirane da pripremaju programe za rabljenje 14 milijardi kuna iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) koliko je Europska komisija namijenila Hrvatskoj do 2020. godine, a čiji je cilj povećanje kvalitete života u našoj zemlji.

Najavivši kako će u sklopu aktivnosti za rabljenje sredstava iz tog fonda u idućih mjesec dana biti predstavljena i strategija „društvenog poduzetništva“ u Hrvatskoj, Mrsić je reka da u nekim zemljama društveno poduzetništvo ima gotovo deset posto udjela u BDP-u, dok je u Hrvatsko takvo poduzetništvo "još nemjerljivo".

"Otvorena vrata"

„Europska komisija nam je odobrila programe po kojima nam je do 2020. godine na raspolaganju oko 14 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz Europskoga socijalnog fonda. Vjerujem da mi u cijelosti možemo iskoristiti ta sredstva, ali najprije moramo napraviti programe koji će pokazati da im je cilj podizanje kvalitete obrazovanja, smanjenje siromaštva, povećanje zaposlenosti i stvaranje dodane vrijednosti koja će podizati kvalitetu življenja u Hrvatskoj“, rekao je ministar Mrsić u Splitu na seminaru „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda“.

Europska komisija (EK) je u prosincu 2014. prihvatila Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Provedba tog programa, koji je sufinanciran sredstvima ESF-a, omogućit će znatna ulaganja u razvoj ljudskih potencijala u Hrvatskoj zahvaljujući ukupnom proračunu koji iznosi 1,849 milijardi eura, a od kojih 85 posto dolazi iz ESF-a. Ulaganja će biti usmjerena na različite ciljne skupine diljem zemlje kako bi se, među ostalim, poboljšala njihova situaciju na tržištu rada, osigurale kvalitetnije javne usluge i povećalo sudjelovanje hrvatskih građana u cjeloživotnom obrazovanju


Podsjetivši kako je iz odobrenih 14 milijardi kuna ESF-a Hrvatskoj krajem prosinca prošle godine uplaćeno 15 milijuna eura, ministar Mrsić je objasnio kako će do 2020. iz tog fonda Hrvatskoj biti na raspolaganju 550 milijuna eura za zapošljavanje, 500 miljuna eura za obrazovanje i znanost, 450 miljuna eura za socijalne potrebe i 180 miljuna eura za javnu upravu.

Golema sredstva

Seminar u Splitu prvi je u nizu koji će se održavati diljem Hrvatske, a na kojima će zainteresirani moći doznati o ESF-u te o mogućnostima za rabljenje sredstava iz tog fonda.

„Na seminarima ćemo obavijestiti zainteresirane na koji način treba pisati projekte (programe) za rabljenje sredstava iz ovog fonda jer nam EU neće dati sredstva na 'lijepe oči'„, upozorio je ministar Mrsić.

Po njegovim riječima, radi se o golemim sredstvima koja treba iskoristiti u suradnji s nevladinim udrugama i realnim sektorom.

Ciljevi i planovi

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Viktorija Rončević istaknula je kako je planirano da do 2020. u Hrvatskoj zaposlenost ljudi u dobi između 20 i 64 godina života bude 62,9 posto, a u EU je planirano da zaposlenost takve populacije bude 75 posto.

„Cilj nam je da do 2020. u Hrvatskoj 35 posto osoba starosti između 30 i 34 godine ima visokoškolsku stručnu spremu, a u EU će to biti 40 posto“, kazala je Rončević. Dodala je kako je planirano da se do tada u Hrvatskoj ostvari ulaganje 1,4 posto BDP-a u istraživanja i razvoj, dok će u EU ulaganje za tu namjenu biti tri posto BDP-a.

Po njezinim riječima, također je planirano da do 2020. godine u Hrvatskoj 152.000 stanovnika koji su na rubu siromaštva budu obuhvaćeni aktivnostima iz sredstava ESF-a, a u EU će takvim aktivnostima biti obuhvaćeno oko 20 milijuna siromašnih stanovnika.

Pročitajte više