Mrtvozornik potvrdio: Pretjerana konzumacija Coca-Cole pridonijela je smrti 30-godišnjakinje s Novog Zelanda

Ilustracija: Arhiva

KONZUMIRANJE velike količine Coca-Cole bilo je "značajan faktor" koji je pridonio smrti 30-godišnjakinje s Novog Zelanda, potvrdio je mrtvozornik, a prenosi BBC. Natasha Harris, koja je preminula prije tri godine nakon srčanog udara, pila je više od deset litara Coca-Cole na dan, što je čak dvostruko više od "sigurnosne granice" za dnevni unos kofeina i čak 11 puta više za dnevni unos šećera.

Natasha je zbog svojih nezdravih navika i niskog unosa nutritivnih tvari razvila hipokalijemiju, točnije stanje poremećaja elektrolita u tijelu kojeg karakterizira povećana koncentracija kalija u krvi, a posljedice poremećaja su zatajenje bubrega, oštećenje nadbubrežne žlijezde ili promijene u srčanom ritmu kao što se to dogodilo u Natashinom slučaju.

Iako je Natasha umrla od srčanog udara, istrage poput ove na Novom Zelandu se ponekad provode kada dođe do nerazjašnjenih smrti.

Cijeli slučaj komentirali su i zastupnici Coca-Cola Oceanije: "Slažemo se s informacijama mrtvozornika da pretjerani unos bilo kojih prehrambenih namirnica, uključujući vodu, tijekom kratkog perioda može uzrokovati situaciju da se nekome ne stigne pružiti pravovremena medicinska pomoć i da to može izazvati dramatične simptome i posljedice". Ipak, cijelo vrijeme su tvrdili da njihov proizvod nije izravno doveo do srčanog udara u slučaju 30-godišnje Harris te da oni kao kompanija nisu odgovorni za ponašanje potrošača.

Pročitajte više