Mustač operiran, Perković odbija nagodbu koju mu nudi Njemačka

Foto: Hina

ODVJETNIK Josipa Perkovića Anto Nobilo rekao je u današnjem Intervjuu tjedna Hrvatskog radija da mu je njemački državni tužitelj ponudio nagodbu i tri godine zatvora za Perkovića ako prizna krivnju. "Odbili smo svaku nagodbu koja u sebi implicira priznaje ovakvog nedjela jer Josip Perković nije sudjelovao u ubojstvu Đurekovića", istaknuo je Nobilo.

Podsjećamo, Županijski sud u Zagrebu jučer je pustio Josipa Perkovića iz istražnog zatvora. Sud je prihvatio žalbu Perkovićevog odvjetnika Ante Nobila. Perković je Remetinec napustio u popodnevnim satima.

U žalbi, o kojoj je sud odlučivao na sjednici u 13 sati, Nobilo je naveo da sudac istrage nije obrazložio zbog čega je Perkoviću određen pritvor.

Naime, po hrvatskom zakonu istražni zatvor može se odrediti zbog opasnosti od bijega, ponavljanja djela ili utjecaja na svjedoke. Ni jedna od ovih okolnosti Perkoviću se, međutim, nije stavila na teret. U istražnom zatvoru Perković je završio, prema sudačkom obrazloženju, radi predaje, a to nije formulacija koju prepoznaje hrvatski Zakon o kaznenom postupku.

Odluka o izručenju najkasnije do četvrtka

Istražni zatvor Perkoviću je zamijenjen mjerama opreza: oduzeta mu je osobna iskaznica, putovnica mu ne smije biti izdata, te ne smije napuštati mjesto prebivališta, odnosno mora ostati u Zagrebu dok sud ne odluči što će biti s njemačkim zahtjevom za izručenje.

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, obrazložio je da je Perković osoba starije životne dobi, te da ima zdravstvene poteškoće, zbog čega je mjeru pritvora prikladno zabraniti mjerama opreza.

Prvostupanjska odluka o izručenju očekuje se najkasnije do četvrtka. Na ovu odluku Perković ima pravo žalbe, a njegov odvjetnik Nobilo već je najavio da će se, u slučaju izručenja, žaliti svim nadležnim sudskim instancama.

Nobilo vjeruje da neće biti izručenja


"Vrlo sam zadovoljan što je izvanraspravno vijeće izmijenilo odluku suca istrage kojemu smo i predlagali da umjesto zatvora Perkoviću izrekne blaže mjere. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničim pokazao kako planira bijeg nego zbog mogućeg izručenja Njemačkoj nije podigao ni novu putovnicu", kazao je Nobilo.

Dodao je kako smatra da današnja odluka pokazuje da bi sud mogao udovoljiti i drugom Perkovićevu zahtjevu te odbiti izručenje, o čemu će izvanraspravno vijeće najvjerojatnije odlučivati idućeg tjedna.

"Čvrsto vjerujemo da do izručenja ne može doći, jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka", ustvrdio je Nobilo.

Odluka o Mustačevoj žalbi u utorak


Policija je Perkovića privela u jutarnjim satima 1. siječnja. Neposredno nakon privođenja prebačen je u zatvorsku bolnicu. Prema tvrdnjama Nobila, Perkoviću nije pozlilo, već je poslan na rutinski pregled nakon čega je vraćen u Remetinec. Njemačka Perkovića traži zbog sumnji da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perkovićev nekadašnji šef iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač, koji je također uhićen, još je u Remetincu. O njegovu se izlasku iz pritvora odlučuje u utorak, a dan poslije o izručenju.

Mustač bio na operaciji

Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin MS je potvrdio da je njegov branjenik bio u bolnici.

"Što se tiče zdravstvenog stanja gospodina Mustača, on je unaprijed nekakvu dogovorenu zdravstvenu intervenciju za 3. siječnja. To je već obavljeno. Pretpostavljam da je sve u redu prošlo i da se on vratio natrag u Remetinec da bi tamo pričekao odluku o žalbi protiv rješenja o određivanju istražnog zatvora radi predaje", izjavio je Antolin.

Pročitajte više