"Muzla je krave i čistila oko bikova i teladi" - i radila je to vrlo dobro

Screenshot: HRT

U NEDJELJU izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

"Te godine bila je popularna pjesma 'Kolinda je bila djevojka lijepa kao san' pa su joj vjerojatno po toj pjesmi dali roditelji ime", rekla je za HTV prijateljica obitelji.

Kako je Kolinda napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su 'prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće'.

Kao mala je roditeljima pomagala oko blaga. Muzla je krave i čistila oko bikova i teladi. Njen brat Branko Grabar rekao je da je to radila vrlo dobro, kao i većinu stvari kojih se u životu primila.

Budući da joj je otac bio lovac često je odlazila s njim u šumu, a kad je narasla naučila je i pucati iz lovačke puške.

Maturirala u SAD-u

Po završetku osnovne škole, upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Četvrti razred srednje škole pohađala je u Los Alamosu u Novom Meksiku. Tamo je laboratorij u kome je napravljena prva atomska bomba. Kolinda je živjela u obitelji kemičarke i nuklearnog fizičara.

Nakon mature se vratila u Hrvatsku i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik. Supruga Jakova Kitarovića upoznala je tijekom studentskih dana. Početkom '90-ih Jakov Kitarović se učlanio u HDZ, a po završetku studija se i ona učlanila u istu stranku.

Posao u ministarstvu preko student servisa

U Mladeži HDZ-a je stranci pomagala tako da je strane goste vodila u obilaske jer je odlično govorila engleski. Prevodila je na engleski te s portugalskog i engleskog na hrvatski.

Anti Čoviću, profesoru s Filozofskog fakulteta koji je 1991. postao ministar znanosti, tehnologije i informatike, svidio se njen rad pa ju je pozvao da bude tajnica u međunarodnom odjelu Ministarstva. Početkom 1992. je počela raditi preko studentskog servisa, a stalan posao je dobila kasnije kad je raspisan natječaj.

Ispite na fakultetu je polagala uz rad i diplomirala 1993. Ubrzo nakon toga Ivo Sanader ju je pozvao da dođe u Ministarstvo vanjskih poslova.

Spavala bi na uredskom kauču

Kasnije je pričala kako je rad tamo bio odlično iskustvo. Radili su jako puno, i vikendima i blagdanima. Nekad bi tamo čak i prespavala na uredskom kauču.

1997. je postala diplomatska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti, nakon čega je postala savjetnica u ministarstvu. Kćer Katarinu rodila je 2001. brzo nakon što se vratila u Hrvatsku.

Tada je dobila američku Fulbrightovu stipendiju za studij međunarodnih odnosa i sigurnosne politike te je s obitelji opet otišla u SAD.

Dojenje u stankama konferencija

Prije parlamentarnih izbora 2003. vratila se kući. Sa suprugom je na kredit kupila stan u Rijeci. No, već iste godine je postala ministrica Europskih integracija pa je obitelj opet morala seliti. Te turbulentne godine rodila je i sina Luku.

Na funkciju ministrice došla dok joj je sin imao šest mjeseci. To je nije previše omelo u poslu. Dijete su joj suprug ili vozač dovozili na posao na dojenje, a na putovanja je išla cijela obitelj. Često su joj oko djece uskakale majka i svekrva.

Muž joj je u to vrijeme bio asistent na Pomorskom fakultetu u Rijeci pa se lako prilagođavao Kolindinim ambicijama. Grabar Kitarović se često hvalila kako joj je dosta država izlazilo u susret pa bi plaćali putovanja na konferencije cijeloj obitelji. Umjesto druženja s europskim parlamentarcima u pauzama zasjedanja bi dojila dijete.

Prva žena na čelu Hrvatske

Kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008.

Karijeru je nastavila kao veleposlanica RH u SAD-u. Veliki skandal izbio je 2010. kad je djelatnik osiguranja u Veleposlanstvu u Washingtonu tajno je snimao obitelj Kitarović i razotkrio da se automobilom Veleposlanstva neovlašteno koristi Kolindin suprug Jakov.

U Hrvatskoj je provedena hitna istraga, a ona je morati vratiti automobil te nadoknaditi sve neopravdane troškove. To joj ipak nije puno naškodilo u karijeri. Pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju imenovana je 2011.

Prva je žena na čelu Republike, a u kampanji je, među ostalim, najavila da će odmah po preuzimanju dužnosti inicirati sjednicu Vlade koja bi trebala iznjedriti rješenja za dugotrajnu gospodarsku krizu.

"Kad postanem predsjednica, prvo ću nazvati Zorana Milanovića i zatražiti da sazovemo sjednicu Vlade, da raspravimo o stanju u Hrvatskoj, ovoj dubokoj socijalnoj krizi u kojoj smo se našli. I ako nema rješenja, a sumnjam da ih ima jer dosad nije pokazao ništa, onda ću ga tražiti neka skupe svoje stvari i neka odu", najavila je u kampanji Grabar Kitarović.

Pročitajte više