NATO jača granicu na istoku Europe, a Rusija povećava nuklerani arsenal

Foto: FAH

AMERIČKI ministar obrane Ashton Carter u ponedjeljak započinje europsku turneju u prijelomnom trenutku američkih odnosa s Rusijom opterećenih ruskom intervencijom u Ukrajini koja je izazvala nervozu istočnih članica NATO saveza.

"Carter će potaknuti savez da razmišlja o novim prijetnjama, novim tehnologijama, pozvati ih da zaborave na hladnoratovsko ponašanje i razmišljaju o novom odgovorima na prijetnje", kazao je neimenovani viši dužnosnik Pentagona kojeg prenosi Reuuters.

Želi da Njemačka poveća ulogu održavanja sigurnosti u svijetu

Očekuje se da će Carter u ponedjeljak u Berlinu pozvati Njemačku da poveća svoju ulogu u održavanju sigurnosti u svijetu. To je prvi posjet Njemačkoj nekog američkog ministra obrane u posljednjih gotovo deset godina.

Iz Berlina Carter će otići u Tallinn gdje će se susresti s ministrima obrane Estonije, Litve i Latvije koje su u NATO savezu od 2004. On će imati priliku osobno vidjeti nove snage NATO-a za brzi odgovor i otići će na američki vojni brod koji je nedavno sudjelovao u vojnim vježbama na Baltiku.

Potom slijedi susret s dužnosnicima NATO-u u Bruxellesu u srijedu i četvrtak.

Turneja se odvija u trenutku kad su odnosi Moskve i Zapada na najnižim granama od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima i ruske potpore separatistima u Ukrajini. Odvija se i u trenutku kada NATO jača prisutnost u istočnoj Europi kako bi pojačano odvaratio Rusiju i podržao saveznike nervozne zbog događaja u Ukrajini.


Rusija najavila jačanje nuklearnog arsenala

Prošlog je tjedna glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao kako će ministri obrane NATO-a razmotriti jačanje vojnih snaga duž istočne granice saveza a Rusija je najavila jačanje svoga nuklearnog arsenala.

Ukoliko se plan odobri to bi bilo prvi puta da se američka vojna tehnologija raspoređuje u nove članice NATO-a koje su ranije bile članica Varšavskog pakta.

Carter je u nedjelju kazao kako se SAD i NATO saveznice vojno pripremaju za mogućnost da njihov spor s Rusijom traje dulje od Vladimira Putina na mjestu predsjenika Rusije.

Ruska je intervencija u Ukrajini članice NATO-a u istočnoj Europi dovela na rub i izazvala seriju vojnih manevara saveza uključujući sve više vojnih vježbi i stvaranje NATO snaga za brzi odgovor.

Putinove najave nazvao "neprimjerenim ponašanjem"

Carter je govoreći na početku turneje po Europi kazao kako se SAD nada da će se Rusija okrenuti smjeru prema naprijed i diplomatskim rješenjima. No, promjene u NATO-u koje su u tijeku i čiji je cilj odvratiti rusku intervenciju pokazuju pripreme za dugotrajne tenzije s tom zemljom.

Carter je Putnove najave o jačanju ruskog nuklearnog arsenala ocijenio "neprimjerenim ponašanjem".


Amerika je opetovano izrazila zabrinutost zbog jaačnja nuklearnih sposobnosti Rusije i poručila da ostaje predana svojim obvezama koje proizlaze iz sporazuma o NATO-u i nastavlja poduzimati korake za koje vjeruje da su potrebni kako bi se priprermila kolektivna obrana SAD-i saveznica.

SAD smatra da je sada prilika da se NATO-u daju nova krila i u najavi Carterove europske turneje Pentagon je kazao da se radi o značajnom mjeseci za savez i da Carter želi razgovarati kako da NATO u budućnosti bude učinkovitiji.

"Prepoznavanje ruske vojne prijetnje potaknulo je mnoge članice NATO-a, posebno zemlje poput Njemačke, Poljske i baltičkih zemalja da više investiraju u obranu. Vladimir Putin je više učinio da NATO postane relevantniji nego što je bilo tko od nas to mogao poželjeti tada", napisao je bivši dužnosnik američkog ministarstva obrane Derek Chollet za Defense One.

Jača protuzapadno raspoloženje u Rusiji

Komentatori upozoravaju da jača protuzapadno raspoloženje u Rusiji koje ne treba podcijeniti.

Situacija bi brzo mogla prijeći točku ključanja ako SAD pošalje naoružanje Ukrajini kao što traže neki istaknuti republikanci u Kongresu. To bi moglo dati opravdanje Moskvi da odgovori oružjem i ljudskim snagama i rezultiralo bi eskalacijom, ocjenjuje njemačka agencija dpa.

Umjeto da sudjeluje u takvom nekontroliranom sukobu s Rusijom Washington bi trebao dati vremena za diplomatska rješenja, smatra bivši američki veleposlanik u Rusiji Michael A McFaul.

"Američko-ruski sukob neće biti riješen za nekoliko tjedana ili mjeseci", kaže on za New York Times. "Taj izazov trajat će godinama, čak i desetljećima".

Pročitajte više