NY Times u opsežnoj priči o Zvonku Bušiću: "Na junački pogreb došli su hrvatski prominentni političari"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NEW York Times je objavio priču o smrti "hrvatskog nacionalista" Zvonka Bušića.

Novinar prenosi vijest iz hrvatskih medija o njegovu samoubojstvu te piše kako se Bušić upucao u glavu. Našla ga je njegova supruga Julienne Eden Bušić, rođena u SAD-u.

List spominje "junački pogreb" na koji su došli "prominentni hrvatski političari" te stotine drugih ljudi. U opširnom je članku opisan njegov život, a posebice okolnosti otmice aviona TWA na letu 355 1976. godine.

NYT piše da otmice aviona iz političkih razloga 60-ih i 70-ih godina nisu bile rijetkost, ali i da je Bušićeva bila prva u kojoj je otet avion na unutarnjoj američkoj liniji nakon donošenja strožih mjera sigurnosti u SAD-u 1972.

Bušić se sa suprugom i još trojicom Hrvata ukrcao u avion 10. rujna 1976. na aerodromu La Guardia. Zajedno su oteli avion koji je trebao prevesti 80 putnika iz New Yorka u Chicago kako bi privukli pozornost na hrvatsku borbu za neovisnost u Titovoj Jugoslaviji.

Htjeli objavljivanje "deklaracije o hrvatskoj neovisnosti" širom zapadnoga svijeta

Kada je letio iznad Buffala, Bušić je jednom od domaćina u avionu uručio poruku koju je ovaj odnio pilotu, a u pismu je pisalo da se u avionu nalazi pet bombi te da oni preuzimaju kontrolu nad letom. Pisalo je i da se jedna bomba nalazi u Grand Centralu. Otmičari su prijetili da će aktivirati bombe ako ne ispune njihovi zahtjevi: objavljivanje deklaracije o hrvatskoj neovisnosti u New York Timesu, Chicago Tribuneu, Washington Postu, Los Angeles Timesu i International Herald Tribuneu u Parizu te izbacivanje tisuća letaka s otisnutom deklaracijom u Londonu, Parizu, Montrealu, Chicagu i New Yorku. Zahtjevi su uglavnom bili ispunjeni, svi su gradovi izbacili letke iz aviona ili helikoptera, a jedino Herald Tribune od prozvani medija nije objavio deklaraciju.


Kako piše NYT, sve su bombe u avionu bile lažne. Bušićeva skupina prošvercala je dijelove i sastavila ih kako bi izgledale kao pravi eksplozivi. Jedina prava bomba bila je postavljena u Grand Centralu, a Bušić je u poruci objasnio gdje je točno skrivena i kako je demontirati. Međutim, pri deaktivaciji je došlo do eksplozije u kojoj je poginuo policajac Brian Murray, djelomično oslijepio Terrence McTigue, a ranjeni su Hank Dworkin i Fritz Behr.

U međuvremenu je oteti zrakoplov je uz četiri zaustavljanja zbog točenja goriva doletio do Europe. Pri jednom takvom zaustavljanju, u Ganderu na Newfoundlandu, pušteno je 35 putnika. Francuska vlada dopustila je slijetanje u Pariz kad je postalo jasno da zrakoplov ostaje bez goriva. Nakon 12 sati u policijske opsade otmičari su se predali na aerodromu Charles de Gaulle.

Nitko od otmičara ili putnika nije ozlijeđen. "Želim im dobro", kazao je Warren Benson, jedan od putnika, nakon oslobađanja. "Oni nemaju ništa protiv nas, samo su htjeli da se čuje njihova priča. Brinuli su se za nas i većinu vremena s nama dobro postupali", rekao je za NYT.

1987. iskopao rupu ispod ograde i pobjegao iz zatvora: "Bio je inteligentan i rječit, vrlo ugodan čovjek"


Nakon povratka u New York, Bušić i njegova supruga osuđeni su na doživotni zatvor, a Frane Pešut, Petar Matanić i Marko Vlašić na 30 godina zatvora.

"Ovaj čin nisam napravio iz avanturističkih ili terorističkih nagona. Bio je to jednostavno krik obespravljena i progonjena čovjeka", rekao je na nakon što je osuđen. Izrazio je i žaljenje. "Da sam ikada pomislio da će itko stradati, ne bih se nikada, čak pod cijenu anonimne smrti u jugoslavenskim rukama, ukrcao na taj let", rekao je.

NYT piše i da je Bušić u travnju 1987. pobjegao iz federalnoga zatvora okruga Orange u New Yorku iskopavši rupu ispod ograde. U njegovoj je ćeliji pronađena lutku koju je zakamuflirao vlastitom odrezanom bradom. Uspio se udaljiti oko 29 kilometara prije nego što ja policija uhvatila kako se odmara na stražnjem trijemu nekog skladišta. "Činio se kao vrlo inteligentan i rječit, zapravo, vrlo ugodan čovjek. Samo je bio iscrpljen", rekao je policajac Donald Quick.

Pročitajte više