"Na područjima od posebne državne skrbi hrvatski branitelji su u gorem položaju od Srba"

Ilustracija: MORH

PREDSJEDNIK Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović ocijenio je danas kako su hrvatski branitelji na područjima od posebne državne skrbi kojima država treba vratiti novac za kupljene stanove ili kuće u svojim pravima u gorem položaju od pobjeglih Srba.

Kompanović je istaknuo kako je Zakonom o područjima od posebne državne skrbi i posebnom uredbom Vlade regulirano da se hrvatskim braniteljima vrati novac koji su uložili u kupnju kuće ili stana.

Objasnio je da je Vlada donijela tu posebnu uredbu u sklopu izmjena i dopuna Zakona jer se dogodilo da su neki branitelji dobili besplatno kuće ili stanove, a dio ih je kupio pa nisu bili u ravnopravnom položaju.

Rok povrata novca bio je tri godine, rekao je Kompanović, ističući kako - budući da je to odluka iz travnja 2011., a do danas nijedan branitelj nije dobio povrat novca ni obavijest kome se treba javiti i koje dokumente pripremiti, a rok istječe prakično za koji dan - "po stoti put pitaju Vladu Republike Hrvatske o čemu je riječ".

Dodao je da je riječ o ukupno 30-ak milijuna kuna te da je najviše branitelja na koje se odnosi taj povrat novca iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

"Za takav oblik neostvarenog prava ili prekluzije kriva je Vlada Republike Hrvatske, točnije ministar Grčić, pa tražimo od premijera da ga zbog toga i niza drugih razloga smijeni", rekao je Kompanović.

Poručio je hrvatskim braniteljima na koje se odnosi "takav oblik nepravde vlastite države" da podnesu tužbe koje će sigurno dobiti.

Nažalost, rekao je, "hrvatski su branitelji u neravnopravnom položaju sa Srbima koji su pobjegli iz Hrvatske i za čiji je otkup stanova i kuća država u proračunu osigurala novac", a novac za povrat hrvatskim braniteljima nije.

No, možda se "dogodi čudo pa se rebalansom proračuna hitno osigura novac za tu namjenu", istaknuo je Kompanović i dodao kako će Zajednica povratnika Hrvatske opet o svemu pisano izvijestiti Vladu i tražiti odgovor.

Pročitajte više