Na zagrebačkoj Trešnjevci pretučen lezbijski par: "Odvratne lezbače i pederi, treba vas sve pobiti i popaliti!"

ZAGREB PRIDE izvijestio je o brutalnom napadu koji se u petak, 22. lipnja nešto prije 6 sati ujutro dogodio na zagrebačkoj Trešnjevci. Naime, kako tvrde u Zagreb Prideu, dvije djevojke homoseksualne orijentacije nepoznati muškarac prvo je napao verbalno, a potom i fizički - udarcima šakama u glavu. Bio je odjeven u traperice i majicu na kojoj je, prema sjećanju žrtvi, pisalo "Run" i "Zagreb".

Kako su nam potvrdili iz PU zagrebačke, napadnute su 30-godišnja državljanka RH te 28-godišnja državljanka Velike Britanije. Istraga i potraga za počiniteljem je u tijeku, a za sada djevojke nisu podignule kaznenu prijavu. Iz policije su izvijestili da su obje djevojke po dolasku policajaca odbile liječničku pomoć.

"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom!"

Uznemiravanje i homofobni ispadi počeli su uoči samog napada, dok su djevojke čekale noćni autobus na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Iako su ga uglavnom ignorirale, obraćajući mu se jedino s porukom da ih ostavi na miru, on nije popuštao, već je s verbalnim zlostavljanjem nastavio i u noćnom autobusu.

"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom! Odvratne lezbače i pederi, treba vas sve pobit i popalit! BBB i huligani, je li ti to razumiješ?", samo su neke od uvreda koje je nepoznati muškarac uputio djevojkama.

Nakon što su izašle na stanici kod trešnjevačkog placa, verbalni napad pretvorio se u fizički - udarcima u glavu. Djevojke su nekako uspjele pobjeći, no on ih je sustigao kod rotora u Novoj cesti te ih je nastavio tući šakama i nogama po glavi i tijelu. Jedna od djevojaka uspjela je pozvati policiju nakon čega se napadač udaljio u nepoznatom pravcu, vrijeđajući i njih i policiju.

Jedna od djevojaka je zadobila frakturu vilice, ima rasječenu usnicu i potres mozga, dok druga ima hematome i masnice po licu. Žrtve zločina iz mržnje policiji su na licu mjesta jasno naglasile da se napad dogodio iz mržnje zbog njihove spolne orijentacije.

Obavijestile su i Zagreb Pride koji je jučer angažirao odvjetnike. "Protiv zasad nepoznatog počinitelja podnijet će kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, u vezi sa zločinom iz mržnje", kažu iz Zagreb Pridea.

Nasilje protiv LGBT osoba ne jenjava

"Zločini iz mržnje protiv LGBT osoba moraju prestati i moraju se suzbiti svih zakonskim sredstvima te s najstrožom javnom osudom. Stoga očekujemo: da policija pronađe počinitelja koji je snimljen u noćnom tramvaju broj 34 a koji je na stanici kod Glavnog kolodvora došao 22. lipnja u 5:41 ujutro, da se protiv napadača podignu kaznene prijave, nikako prekršajne te da se u kaznenom postupku, kao što je zadnjih godinu dana postala praksa, dodjele bezuvjetne zatvorske kazne.

Pozivamo sve građane/ke koji su možda svjedočili napadu ili verbalnom zlostavljanju da se jave u trešnjevačku policijsku postaju, ili izravno Zagreb Prideu", poručili su iz Zagreb Pridea.

"Da slučaj nije izašao u medije, vjerojatno bi završio zatrpan u nekoj ladici"

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea potvrdio je za Index kako je jučer potpisana punomoć te da će organizacija policiji prijaviti napad na djevojke, vrlo vjerojatno tijekom današnjeg dana. Ipak napominje kako je sada sve u rukama policije, jer su službenici PU zagrebačke obaviješteni o cijelom incidentu te su u stanu napadnute državljanke RH obavili razgovor s njom. Djevojka bi, prema riječima Jurčića, trebala uskoro otići u policiju kako bi fotografirali njezine ozljede. Dodao je i kako smatra da su mediji imali veliku ulogu u iznošenju istine o tome što se dogodilo u petak na Trešnjevci te da smatra da tome nije bilo tako, slučaj bi vjerojatno ostao zatrpan u nekoj ladici i zaboravljen.

Na upit o napadaču, odnosno o zaključku napadnute djevojke da se radi o navijaču BBB-a, nije mogao ništa konkretno reći.

"Sve što mogu reći jest ono što su djevojke same izjavile, a to je da im je vikao kako u Beogradu ne bi mogle slobodno šetati gradom, spominjao je BBB i huligane. Da li je on uistinu navijač ili se samo osjeća kao jedan, ne mogu sa sigurnošću tvrditi", rekao je za Index Jurčić.

Druga napadnuta djevojka, državljanka Velike Britanije, u Zagreb je došla kako bi sudjelovala na Prideu. Jurčić pretpostavlja kako će se vratiti u Hrvatsku kada istraga napokon bude dala konkretne rezultate, odnosno kada se uhvati počinitelj.

Policija ne otkriva postoji li snimka napada iz ZET-ovog autobusa

Još nije poznati i postoji li snimka napada iz noćnog autobusa po kojoj bi se mogao identificirati napadač na djevojke. Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić nam, zbog zakona o zaštiti privatnosti, nije mogao reći postoji li takva snimka te je dodao kako je ZET ne smije objaviti. Niti u policiji još ne potvrđuju da postoji snimka napada iz autobusa te dodaju kako će ona, ako postoji, biti objavljena kada se odluči da je to u interesu istrage.

Pročitajte više