Nagrada za suca Čolaka: Ministar Miljenić mu dao drugi sud u državi unatoč aferi s vilom!

Foto: Mario Todorić/Cropix

PRIJE no što je otprašio na godišnji odmor, ministar pravosuđa Orsat Miljenić donio je rješenje kojim je za vršitelja dužnosti predsjednika splitskog Općinskog suda imenovao suca Gorana Čolaka. Na dužnost stupa početkom rujna kada na Županijski sud u Splitu prelazi dosadašnji predsjednik Općinskog suda Ivica Botica.

Šok za Austrijanca, vila promijenila vlasnika bez njegovog znanja

Postavljanje Čolaka mnoge je iznenadilo s obzirom da se prije godinu dana našao u središtu afere zajedno s bivšim šefom karlovačke policije Josipom Ćelićem.

Sudac Čolak omogućio mu je da upiše vlasništvo nad vilom od šest katova u Lokvi Rogoznici, unatoč zabilježbi većinskog vlasnika tvrtke Flava Linea Bečanina Josefa Sterna, koji je svojedobno držao noćni klub u Splitu. Čovjek se šokirao kada je vidio da je vila promijenila vlasnika bez njegovog znanja. Iskreno se izjadao Slobodnoj Dalmaciji, što je za posljedicu imalo interne istrage u MUP-u i Općinskom sudu u Splitu. 

Mediji su otkrili tada kako je Ćelić valjda najbogatiji hrvatski policajac s brojnim nekretninama, ali na tome je uglavnom i ostalo. Pisalo se o sedam vila i stanova, ali koliko je poznato nije se našlo ništa protuzakonito, niti se što o imovini Ćelića pitalo na razgovoru u MUP-u za reizbor na šefovsku poziciju u Karlovcu, koji je, inače, začudno koincidirao s medijskim istupom Josefa Sterna.    

Tehnička greška?

U splitskom Općinskom sudu oformljena je, pak, posebna komisija koja je trebala ispitati postupanje suca Čolaka u ovom predmetu te utvrditi kako je uklonjena zabrana raspolaganja nekretninom.

Nakon istrage, predsjednik Botica nije našao elemente za pokretanje stegovnog postupka. Kako se dalo čuti, zaključeno je da je napravljena tehnička greška. Slučaj je pravomoćno zaključen, a izvanredni pravni lijekovi kojima bi se eventualno mogla srušiti odluka nisu uloženi, obrazloženo je Slobodnoj Dalmaciji službeno sa suda.

Ministarstvo pravosuđa: Čolak je ispunio 257,7 posto sudačke norme

Pitali smo Ministarstvo pravosuđa kako to da se ministar Miljenić odlučio za Čolaka i po kojim su kriterijima izabrali baš njega. Zanimalo nas je i je li još koji sudac bio u užem izboru ili je Miljenić smatrao da Čolak jedini zaslužuje povjerenje. Evo što su nam odgovorili.

"Rješenjem ministra pravosuđa od 26. srpnja sudac Općinskog suda u Splitu Goran Čolak ovlašten je od 2. rujna do imenovanja predsjednika suda obavljati poslove sudske uprave, najdulje jednu godinu. Goran Čolak imenovan je sucem Općinskog suda u Kaštel Lukšiću 11. lipnja 1999. godine, a prije toga je od 1997. godine u Općinskom sudu bio zaposlen u svojstvu sudskog savjetnika. Trenutno pored sudačke dužnosti obavlja i dužnost predsjednika Ovršnog i izvanparničnog odjela suda. Statistički podaci o radu suca Čolaka za 2012. godinu pokazuju da je ostvario 127,93 posto riješenog priliva predmeta te ispunio 257,7 posto sudačke norme. Na temelju postignutih rezultata u radu i činjenice da vodi rad Ovršnog i izvanparničnog odjela smatra se da može uspješno opravdati povjereno privremeno vođenje drugog po veličini općinskog suda u Hrvatskoj", odgovorili su nam u Ministarstvu pravosuđa.

Splitski klub u DSV-u

Kako nisu ništa spominjali, za pretpostaviti je da je Čolak bio jedini kandidat za prvu fotelju splitskog Općinskog suda, što onda ukazuje i da nisu bez osnova priče kako će pobijediti i na natječaju za predsjednika suda, a što onda opet sugerira da je Miljeniću izbor predložen od Državnog sudbenog vijeća koje bi uskoro trebalo odlučiti o nasljedniku Ivice Botice. 

Tu situacijom čvrsto vlada sudac Vrhovnog suda i donedavni šef Županijskog suda Ante Perkušić koji je oko sebe okupio pouzdane kadrove iz Splita. U DSV-u mu društvo prave desna ruka, sudac Općinskog suda Mijo Galiot, sudac Županijskog suda Marko Pribisalić te bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu Boris Buklijaš, nedavno priveden zbog malverzacija i milijunske štete.

Čini se da su i oni spremni dati Čolaku povjerenje, i to na značajno duži period od ministra Miljenića, koji se, očito, bez pogovora slaže s kadrovskom križaljkom Perkušića i ekipe. Možda ga sve to skupa i ne interesira previše pa je ljudima dao odriješene ruke da rade što hoće.

Upitna regularnost: Čolak već pobijedio na natječaju za šefa suda?

U svakom slučaju, mnogima se izbor Ane Marović, kao potpredsjednice suda činio znatno logičnijim potezom od imenovanja Čolaka, tim više što bi se takvim potezom poštivalo sudsko ustrojstvo i ne bi se nijedan kandidat na natječaju za predsjednika suda dovodio u povlašteni položaj.

Kako se stvari razvijaju, daju se čuti i razmišljanja kako je natječaj već sada prešao granicu regularnosti jer je očito da se preferira Čolak.

Pročitajte više