Nagrade na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku: Koja su najbolja turistička mjesta i ustanove?

POČETKOM listopada Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice je u okviru projekta Volim Hrvatsku i akcija Plavi cvijet, Zeleni cvijet, EDEN - Europska destinacija izvrsnosti, Experience Croatia - Doživi Hrvatsku te Čovjek - ključ uspjeha u turizmu odabralo dobitnike nagrada za poseban doprinos hrvatskom turizmu u 2012. godini.

Nagrade najuspješnijima se dodjeljuju na najznačajnijem kongresu hrvatskih turističkih djelatnika, Danima hrvatskog turizma koji se održavaju 18. i 19. listopada u Dubrovniku.

Jučer su podijeljene nagrade za osvojeno drugo i treće mjesto u akcijama Plavi cvijet, Zeleni cvijet, pojedinačnih elemenata spomenutih akcija te dodjelom oznake kvalitete u kulturnom turizmu Doživi Hrvatsku. Ostale nagrade će biti podijeljene danas navečer.

Dubrovnik, Vodice, Brela i Veli Lošinj prvonagrađeni Plavim cvijetom, prve nagrade Zeleni cvijet idu u Varaždin, Viroviticu, Gospić i Prelog

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama mjesta prema broju stanovnika. Zeleni cvijet se dodjeljuje za najuređenija mjesta i najupečatljivije turističke proizvode kontinentalne Hrvatske, a prvonagrađeni su Varaždin, Virovitica, Gospić i Prelog te kao pojedinačni element Gradski park u Otočcu. Druge i treće nagrade su dobili Osijek, Slavonski Brod, Samobor, Županja, Novska, Varaždinske Toplice i Buzet.

Plavim cvijetom se nagrađuju destinacije i proizvodi primorske Hrvatske. Prvonagrađeni su Dubrovnik, Vodice, Brela, Veli Lošinj, a kao pojedinačni element Park s anđelom Punat. Druge i treće nagrade dobili su Zadar, Umag, Novigrad, Hvar, Primošten, Selce, Skradin i Maslinica.

Grad kulture: Zagreb

U nacionalnom programu dodjele oznake kvalitete u kulturnom turizmu Experience Croatia – Doživi Hrvatsku, usmjerenom na dugoročni održivi razvoj turizma, nagradu za destinaciju kulture dobiva je Grad Zagreb, za kulturnu ustanovu Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca Pula, za kulturno događanje Sinjska alka, a za kulturni itinerer Barun Trenk u tvrđavi Brod u Slavonskom Brodu.

Također, dodjeljuju se priznanja za razvoj i promicanje održivog razvoja turizma svim dosadašnjim nacionalnim pobjednicima Europske destinacije izvrsnosti. Naime, u 2011/2012. godini zadatak je bio promidžba EDEN projekta i naših pet nacionalnih pobjednika koji imaju obvezu promicati održivi razvoj turizma, surađivati i razmjenjivati informacije i znanja o razvoju turizma. Pet dosadašnjih pobjednika su Sveti Martin na Muri, Đurđevac - grad Picoka, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Nin i Pustara Višnjica.

U okviru projekta Čovjek – ključ uspjeha u turizmu i ove je godine održan izbor za djelatnika godine. Turistički djelatnici prvi su i izravni kontakt s turistima, ključan za ukupni dojam o Hrvatskoj kao poželjnom mjestu za odmor, ali i ponovni dolazak. Titula turističkog djelatnika godine dodjeljuje se u 24 kategorije, priopćila je Hrvatska turistička zajednica.

Pročitajte više