Nagradila ga struka: Unaprijeđen sudac koji je odvjetniku dao šest mjeseci zatvora za smrt pješaka

Foto: Ilustracija

SUDAC Mile Rebić vodit će Kazneni odjel splitskog Općinskog suda umjesto dosadašnje šefice sutkinje Marine Boko, neslužbeno doznajemo. Ona će ubuduće biti Rebićeva zamjenica, kao što je dosad on bio njoj zamjenik.

Sa 1,29 promila usmrtio pješaka na pješačkom prijelazu i dobio šest mjeseci zatvora?!

O sucu Rebiću pisali smo ovaj tjedan. Dao je šest mjeseci zatvora odvjetniku Andreju Praprotniku koji je s 1,29 promila alkohola na pješačkom prijelazu u 8 i pol ujutro za volanom Mazde 323 usmrtio pješaka Franu Obilinovića.

Unatoč tome što je sudac Rebić konstatirao da je odvjetnik svjesno kršio prometne propise olako držeći da neće nastupiti teške posljedice, kaznio ga je sa šest mjeseci bezuvjetnog zatvora i još 10 mjeseci uvjeta. Da je odvjetnik dobio samo mjesec dana strožu zatvorsku kaznu, izgubio bi pravo zastupanja po Zakonu o odvjetništvu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu već je najavilo žalbu na kontroverznu presudu suca Rebića, koji je svega par dana kasnije promoviran u šefa odjela.  

Tajnica završila u zatvoru, a ni sudac, ni šef Odjela ništa nisu znali

O novim funkcijama odlučuje novi predsjednik suda Goran Čolak, kojeg je nedavno izabrao DSV nakon što je dva mjeseca obnašao dužnost vršitelja dužnosti šefa suda. Sudac Čolak bivši je predsjednik Ovršnog odjela, koji je također nedugo prije promocije bio u središtu skandala oko skidanja zabilježbi s vile u Rogoznici u korist bivšeg šefa karlovačke policije Josipa Čelića. Koju godinu ranije dogodilo se to da je u zatvoru zbog zloporaba završila tajnica ovršnog suca Stipe Masle. O nezakonitostima ništa nisu znali ni Masle, a ni šef Odjela Čolak.

Slučaj Popadić

Jedna od prvih stvari kojima se pozabavio Čolak na mjestu predsjednika suda bilo je pokretanje stegovnog postupka protiv šefa solinske službe Općinskog suda, suca Josipa Popadića koji je unatoč tome što je osuđen za davanje lažnog iskaza, nastavio suditi, štoviše, čak se i natjecao za suca Županijskog suda. Donedavni predsjednik suda Ivica Botica nije poduzeo nikakve radnje, unatoč tome što sudac Popadić tvrdi da ga je obavijestio i o podignutoj optužnici, a i o pravomoćnoj presudi. Predsjednik Čolak konačno je početkom rujna ove godine zatražio razrješenje, i to nakon što se ministar pravosuđa Orsat Miljenić raspitao što je sa slučajem suca Popadića. Državno sudbeno vijeće, međutim, slučaj suca Popadića još nije stavilo na dnevni red tako da je za referendum bio šef Izbornog povjerenstva u Solinu. Nije ni udaljen iz službe jer je za suspenziju istekao zakonski rok. Popadić je uvjeren da je nastupila zastara i za stegovni postupak te se nada da će nakon svega i dalje ostati na sudu.

Franetović za zamjenika?

Prema neslužbenim informacijama, predsjednik Čolak je za svog zamjenika odabrao suca Marija Franetovića, koji tri godine neuspješno pokušava održati raspravu u slučaju Jadroplov. Sudac Franetović bio je izrazito nezadovoljan opisom zadnje, također odgođene, rasprave pa nam je poslao opširno viđenje slučaja na četiri stranice. Bilo kako bilo, svjedok Zvonko Toula ni nakon tri godine nije uspio svjedočiti i pojasniti kako su se krivotvorili odštetni zahtjevi u Jadroplovu. Optužnica je dignuta 2000. godine, a sudac Franetović bavi se predmetom od 2008. godine. Prije njega postupak je vodio sudac Zoran Kežić, koji je 2007. godine prešao na Županijski sud. U slučaju protiv Nikše Giovanellija i Ratka Božića, starom 14 godina, dosad nije donijeta ni nepravomoćna presuda. Kaznena djela počinjena su sredinom 90-ih pa se da naslutiti kako zastara nije tako daleko...

Pročitajte više