Najavljena deklaracija o "slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj"

Foto: Hina

NAJAVE iz političke stranke koju predvodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o donošenju deklaracije o "slobodnoj i samostalnoj RS" izazvale su niz osuda u Bosni i Hercegovini, uz upozorenja kako se takvi separatistički ispadi neće tolerirati, prenose u petak dnevni listovi u toj zemlji.

Predsjednik Izvršnog odbora Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović najavio je kako se donošenje deklaracije s ovakvim odrednicama može očekivati na stranačkom saboru zakazanom za 25. travnja.

Radmanović, koji je prethodnih osam godina obnašao dužnost člana Predsjedništva BiH, kazao je kako slobodna i samostalna RS označava krajnji cilj naroda koji živi u tom entitetu i najavio spremnost SNSD-a "da bude predvodnik" na tom putu.

Oštre reakcije Amerikanaca i EU

Na tu su najavu reagirali iz američkog veleposlanstva u Sarajevu ističući kako status BiH kao države nije stvar nečijeg mišljenja, jer je to činjenica ustanovljena temeljem međunarodnog prava.

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zajamčeni su Daytonskim sporazumom. Ni taj sporazum niti Ustav BiH ne daju mogućnost otcjepljenja bilo kojem entitetu", stoji u reakciji iz veleposlanstva što ga je u petak prenio "Dnevni avaz".

Uz konstataciju kako su izjave poput Radmanovićeve jedino u funkciji rastjerivanja investitora i uništavanja radnih mjesta, iz američkog su veleposlanstva konstatirali kako jedino BiH kao država može ići prema EU i NATO-u te da entiteti izvan države nemaju nikakvu budućnost.

Iz Delegacije EU u Sarajevu podsjetili su kako su svi politički lideri u BiH, uključujući Dodika, u veljači potpisali izjavu kojom se još jednom obvezuju na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.


"Ova obveza u punoj je suglasnosti s dobro poznatim stajalištem EU da nedvojbeno podupire teritorijalni integritet BiH kao suverene i jedinstvene zemlje", kazao je glasnogovornik delegacije Andy McGuffie.

"Politički autizam"

Iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je prva reagirala, upozorili su kako SNSD riskira da vodeći secesionističku politiku dovede do nestanka RS, a ne BiH.

Podsjećaju pritom kako je RS priznata tek kao entitet u sastavu BiH, a temelj tog priznanja je Daytonski sporazum.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji je ujedno član SDA, kazao je za "Oslobođenje" kako SNSD najavom nove rezolucije šalje jasnu poruku da je protiv Daytonskog sporazuma.

"To je nešto čime bi se predstavnici međunarodne zajednice, koji su svojim potpisima stali iz Daytonskog sporazuma, morali ozbiljno pozabaviti", kazao je Salkić.

Sveučilišni profesor iz Banje Luke Miodrag Živanović ovakve je najave iz SNSD-a nazvao "političkim autizmom".

"Nuditi neostvarive ideje nije ništa drugo nego autizam i dokaz da ljudi koji vode SNSD žive izvan vremena i prostora", ocijenio je Živanović dodavši međutim kako avanturizam SNSD-a može dodatno zakomplicirati ionako komplicirano stanje u BiH.

Pročitajte više