Najhladnija zima u posljednjih 70 godina: U Sibiru -50 stupnjeva, Rusi se nasmrt smrzavaju, umrlo 45 ljudi

Foto: AFP

OVO JE jedna od najhladnijih zima u Rusiji u posljednjih 70 godina i Rusi se nasmrt smrzavaju. Kako javlja RT, temperature padaju i do -50 stupnjeva Celzijevih, deseci ljudi već su umrli od hladnoće, a stotine su ih hospitalizirani.

Rusija ovakvu dugotrajnu ekstremnu hladnoću ne pamti još od 1938. godine, navode tamošnji meteorolozi i dodaju kako su temperature 10 do 15 stupnjeva niže od ruskog zimskog prosjeka.

RIA Novosti javlja kako je diljem zemlje do sad od posljedica smrzavanja preminulo 45 ljudi, kako je 266 osoba prevezeno u bolnice te kako su ukupno 542 osobe ozlijeđene.

U Moskvi se temperatura ovih dana kreće oko -18 stupnjeva Celzijevih, a ekstremne i rekordno niske temperature potrajat će još danima i trebale bi još padati, do -25 stupnjeva. Termometri u Sibiru pokazuju nevjerojatnih -50 stupnjeva Celzijevih što je, kako navode ruski mediji, također abnormalno hladno za prosinac.

Ekstremna hladnoća izazvala kaos

Za čak 15 ruskih regija proglašeno je izvanredno stanje i na snazi je upozorenje kako bi zbog ovih ekstremnih hladnoća moglo doći do prekida komunikacije i dostave električne energije.

Ekstremna hladnoća i snježne padaline blokiraju i promet diljem zemlje - od cestovnog do željezničkog i zračnog prometa.

Diljem zemlje vrelovodi su zbog ekstremnih hladnoća popucali pa su mnogi na ovoj rekordnoj hladnoći ostali bez grijanja. Među njima je i jedno sirotište. Škole i vrtići diljem zemlje su zatvoreni.

 

 

Pročitajte više