Najprovokativnije izjave Teda Cruza

Foto: Hina

UKLJUČIVANJE gorljivog konzervativca Teda Cruza u američku predsjedničku utrku obećava pregršt retoričke drame. Senator iz Texasa je poznat po svojim zapaljivim komentarima koji malokog ostavljaju ravnodušnim. Cruz je već otrpio žestoke osude američkih demokrata, preživio napade nevladinih udruga, ali i republikanaca kojima i sam pripada.

Donosimo vam neke od njegovih "najvećih hitova" koje je probrao portal Politico.

O borbi protiv Obamacarea: "Gledajte, mi smo u Britaniji vidjeli Nevillea Chamberlaina koji je Britancima rekao: 'Prihvatite naciste. Da, oni će dominirati europskim kontinentom, ali to nije naš problem. Idemo im udovoljiti. Zašto? Zato što protiv njih nemamo nikakve šanse". (rujan 2013.)

Arapskim kršćanima u Washingtonu koji su ga glasnim negodovanjem otjerali s pozornice zbog gorljive podrške Izraelu.

"Ja sam žalostan vidjeti da je dio prisutnih, ne svi, ali pojedinci, toliko prožet mržnjom... Ako nećete stajati s Izraelom i Židovima, ja neću stajati uz vas" (rujan 2014.)

U intervjuu za The Dialy Caller tijekom utrke za Senat: "Ja mislim da je predsjednik Obama najradikalniji predsjednik kojeg je ova nacija ikad vidjela. Ja mislim da je on čvrsto uvjeren da država mora kontrolirati ekonomiju i naš svakodnevan život. Prema mom sudu, mi smo suočeni s onim što ja smatram epskom bitkom naše generacije, doslovno je riječ o bitci koja će odlučiti hoćemo li ostati nacija sa slobodnim tržištem". (lipanj 2011.)

O svom školovanju na Harvardu:  "Na sveučilištu je bilo manje republikanaca nego komunista. Na jednog republikanca ste imali 12 ljudi koji su bili marksisti i koji su zagovarali komunističko svrgavanje vlade Sjedinjenih Država." (veljača 2013.)

O klimatskim promjena: "Znate, ja se sjećam '70-ih, nama su pričali o globalnom zahlađenju. I svima su govorili da je globalno zahlađenje uistinu velik problem... Problem s klimatskim promjenama je što u povijesti svijeta nije bilo niti jednog dana u kojem se klima nije mijenjala".

O svijetu prožetom vatrom: "Obamina ekonomija je katastrofa, Obamacare je sudar vlakova, a vanjska politika Obama-Clinton podrazumijeva vodstvo sa začelja – čitav svijet je u plamenu," izjavio je Cruz okupljenima u  Barringtonu, New Hampshire.

Kad ga je trogodišnja djevojčica zabrinuto pitala: "Svijet je u plamenu?", senator je odgovorio: "Da! Svijet je u plamenu. Ali znaš što? Tvoja mama i svi koji su ovdje će osigurati da svijet u kojem odrastaš bude bolji." (ožujak 2015.).

Pročitajte više