Najveći vojni budžet na svijetu: Američki Kongres odobrio 585 milijardi dolara za obranu

Foto: FAH

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa usvojio je kasno u četvrtak prijedlog financiranja savezne vlade za 2015. koji predviđa rashode od tisuću milijarda dolara.

Za prijedlog je glasovalo 219 zastupnika, a 206 je bilo protiv. Prijedlog je poslan u Senat koji bi se trebao izjasniti tijekom sljedećih dana, možda već u petak, a potom ide na potpis predsjedniku Baracku Obami.

Zakon omogućuje rad vlade do 30. rujna sljedeće godine, do kada traje fiskalna godina u SAD-u.

Rashodi po prijedlogu iznose 1.013 milijarda dolara a oni pokrivaju najveći dio rada savezne vlade, od čega 585 milijarda za obranu, uključivo novac za zračnu kampanju protiv Islamske države i za obuku umjerenih sirijskih pobunjenika.

Za ministarstvo vanjskih poslova bit će izdvojeno 49,3 milijarda dolara, od čega 5,4 milijarda odlazi na sigurnost američkih veleposlanstava.

Prijedlog uključuje i sredstva za borbu protiv ebole u visini 5,4 milijarda dolara, što uključuje novac za istraživanja, rad na cjepivu, moguće intervencije u zapadnoj Africi i zaštitu teritorija SAD-a.

Prošle godine sukobi oko proračuna i podizanja granice zaduživanja paralizirali su rad države na dva tjedna pri čemu je savezna vlada bila na rubu da ne može servisirati svoje rashode.

Pročitajte više