Najviše u zadnjih sedam godina: Euro skočio na 7,58 kuna!



NA DANAS utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, kuna je prema euru oslabila 0,19 posto. Prema središnjem tečaju koji se primjenjuje od sutra, jedan euro vrijedi čak 7,580726 kuna.

Radi se o najlošijem odnosu kune prema euru u zadnjih sedam godina. Euro je iznad 7,58 kuna zadnji pit bio na tečajnoj listi od 11. siječnja 2005. Tada je jedan euro vrijedio 7,583136 kuna.

Kuna je u odnosu na euro s obzirom na prošli tjedan oslabila za čak 0,25 posto. Kuna je oslabila i prema ostalim vodećim svjetskim valutama: 0,16 posto prema američkom dolaru i švicarskom franku, te 0,25 posto prema britanskoj funti.

Kako stvari trenutno stoje, HNB će uskoro morati poduzeti nove mjere za obranu tečaja.

Ove je godine HNB već dvaput spašavao kunu, prodajom 197 milijuna eura 4. siječnja i prodajom 130 milijuna eura 17. siječnja. Također, Savjet HNB-a jučer je donio odluku o povećanju stope obvezne pričuve banaka s 14 na 15 posto. Ovom odlukom HNB je iz bankovnog sustava povukao oko 3,1 milijardi kuna.

Povlačenjem veće količine domaće valute s tržišta povećava se njena vrijednost. HNB i dalje intenzivno prati kretanja na novčanom i deviznom tržištu, te je spreman poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, ukoliko to bude potrebno.

Pročitajte više