Nakon 11 mjeseci oporavka, američka nezaposlenost ponovo raste



STOPA nezaposlenosti u SAD-u u svibnju je skočila za 0,1 posto, s 8,1 na 8,2 posto. Ne radi se o drastičnom padu, ali za Amerikance je ovo i dalje izuzetno loša vijest.

Vodeći američki političari, ali i brojni analitičari su, naime, zadnjih mjeseci tvrdili da je najgori dio gospodarske krize prošao, i da je pred SAD-om oporavak. Stoga je vijest da je u svibnju otvoreno tek 69.000 novih radnih mjesta došla kao hladan tuš.

Nezaposlenost u SAD-u zadnjih 11 mjeseci uglavnom je stagnirala ili padala. Već i najmanji porast stoga je dovoljan da financijska tržišta ulovi panika, što bi lako moglo dovesti do nove recesije.

Burzovni indeks Dow Jones tako je, odmah nakon objave ovog izvješća pao za stotinjak bodova, javlja Washington Post. Istovremeno, cijena zlata, kojeg investitori doživljavaju kao "sigurnu luku", skočila je za 30 dolara po unci.

Prvi porast stope nezaposlenosti u zadnjih 11 mjeseci vjerojatno je najviše zabrinuo Baracka Obamu. Američkog predsjednika za pet mjeseci čekaju izbori, a njegov republikanski protukandidat Mitt Romney svoju kampanju je fokusirao upravo na tvrdnje da je Obamina administracija samo pogoršala stanje američke ekonomije.

Pročitajte više