Nakon 200 dana Švicarac dočekao slobodu: Matteo Coveri pušten iz splitskog zatvora!

ŠVICARSKI biznismen Matteo Coveri napokon je na slobodi nakon 200 dana provedenih u splitskom zatvoru na Bilicama. Pustio ga je Vrhovni sud nakon što je utvrđeno da nema nikakve osnove za izručenje Panami. Velika je to pobjeda branitelja Jadrana Franceschija, koji je upozoravao na čitav niz nelogičnosti i zapreka za izručenje švicarskog poslovnjaka, koji je u Hrvatsku stigao u kolovozu na ljetovanje, ali je po međunarodnoj tjeralici ekspresno završio iza rešetaka na Bilicama.

"Drago mi je što su u Hrvatskoj zapuhali novi vjetrovi"

Coveri je, dakako, zadovoljan oslobađanjem, no čini mu se da je ipak sve moglo znatno kraće trajati.

"Drago mi je što su i u Hrvatskoj, očito s novom Vladom, zapuhali neki novi vjetrovi te da su konačno shvatili da mi nije mjesto u zatvoru", komentirao je Coveri oslobađanje za Index. 

"Svejedno je gdje ste u zatvoru, u Hrvatskoj ili Panami"

S obzirom da za sobom ima i iskustvo panamskog zatvorskog sustava, o kojem je detaljno i vrlo informativno izvijestio na svom blogu, zanimalo nas je gdje se lakše živi iza rešetaka, kod nas ili u Latinskoj Americi. "Plavi pakao ili žuti pakao, posve je svejedno", kazao nam je Coveri. 

Panama ga je, inače, tražila zbog prijave poslovne banke s kojom je svojedobno surađivao. Ispostavilo se, međutim, da hrvatski Kazneni zakon ne poznaje djela za koja Coverija terete Panamci. Branitelj Franceschi upozorio je stoga da ne postoje elementarni uvjeti za izručenje. Podsjetio je i na katastrofalne uvjete koji vladaju u panamskim zatvorima te činjenicu da protiv većine zatvorenika optužnica nije ni podignuta.

Coveri će sutra u konzulatu srediti papire za povratak u domovinu. Još se ne zna hoće li tužiti hrvatsku državu za 200 dana nezakonitog pritvora.

Pročitajte više