Nakon 40 godina: Sud u Čileu traži od policije da nađe agenta CIA-e koji je ubio pjesnika Pabla Nerudu!

Foto:  paramdeo.com

SLAVNI pjesnik Pablo Neruda umro je 1973. godine, a sve do danas se vjerovalo da je uzrok smrti bio rak prostate. No, sud u Čileu, a na temelju saznanja tužiteljstva, zatražio je ovih dana od policije da pokrenu istragu i nađu čovjeka koji je prije 40 godina usmrtio slavnog pjesnika. 
 
"Nerudu su vjerojatno ubili agenti diktatora Augusta Pinocheta", rekao je odvjetnik Eduardo Contreras koji je zatražio ponovno otvaranje ovog slučaja. Navodno se tek sada otkrilo kako drugi doktor koji se spominje u spisima da je liječio Nerudu i bio s njim u vrijeme smrti zapravo ne postoji. 
 
Riječ je o doktoru "Priceu", no takvog prezimena nema u bolničkim spisima. No, prema opisu misterioznog doktora Pricea došlo se do saznanja kako opis odgovora Michaelu Townleyu, agentu CIA koji je zapravo bio dvostruki agent koji je radio za Pinocheta. Townley je već godinama u američkom programu zaštite svjedoka nakon što je priznao da je ubijao za račun čileanske tajne policije. 
 
Neruda, osim što je bio pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade bio je i istaknuti ljevičar te član Komunističke partije Čilea. 

Pročitajte više