Nakon dva mjeseca kreću veliki radovi na poplavljenim područjima

Foto: Hina

NA ZGRADI osnovne škole u Gunji, jednoj od ukupno šest u poplavi teško stradalih škola u županjskoj Posavini, danas su započeli obnoviteljski radovi, koji bi trebali biti gotovi do rujna i početka nove školske godine, a koštat će između sedam i osam milijuna kuna.

"Ako računamo koliko je dana prošlo od dana kada je rijeka Sava probila nasip i poplavila ovo područje, vidi se da su državne službe, odnosno Vlada u najkraćem mogućem roku poduzeli sve moguće mjere. Između ostalog, donesen je i poseban zakon o obnovi u Saboru i poduzete brojne druge mjere", izjavio je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir tijekom današnjeg posjeta gunjanskoj osnovnoj školi.

Najavio je da će ovoga tjedna započeti i "masovni obnoviteljski radovi" na tom području, a krenut će i isplata novca za korisnike obnove koji su se odlučili na isplatu novca umjesto organizirane obnove.

Po njegovim riječima, obnova teško stradalih sela u županjskoj Posavini provest će se onim smjerom kojim se voda povlačila nakon poplava. Prvi zapisnici su gotovi i prvi građani mogu potpisivati izjave o obnovi svojih domova, kazao je Uhlir i dodao kako će nakon obnove kuće u roku sedam dana biti opremljene potrebnim namještajem i bijelom tehnikom.

"Vlada brine o građanima i svi će dobiti sve što je potrebno", poručio je Uhlir, koji će danas obići i zdravstvene ustanove na poplavljenom području čija je obnova također obuhvaćena Programom obnove i sanacije poplavljenih zgrada.

Uklanjanje srušenih, odnosno dijelom urušenih zgrada na kojima obnova nije moguća, započeto 9. srpnja, u potpunosti je završeno za području Gunje i Rajevog Sela. U tim je naseljima bilo ukupno 57 takvih građevina.

U tijeku je saniranje otpada od rušenja, selektiranje i djelomična obrada drobljenjem, a nakon što se taj posao završi započet će uklanjanje ruševina na područje naselja Račinovci, u kojem će se trebati ukloniti ukupno 50 srušenih, odnosno urušenih zgrada. Za sve ostale zgrade, koje je Građevinska inspekcija označila opasnima za korištenje, prije odluke o uklanjanju razmotrit će se mogućnost obnove. 

Kreću radionice i igraonice za djecu Gunje

Od danas pa sve do početka školske godine UNICEF u suradnji s Društvom naša djeca Vinkovci te Udrugom psihologa Vukovarsko-srijemske županije pokreće slobodne aktivnosti za djecu Gunje.

Pored školskog igrališta u Gunji kreće program slobodnih aktivnosti za djecu u dobi od 3 do 6 godina i od 6 do 16 godina. Svakog radnog dana od 10 do 13 sati i od 15 do 17 sati bit će organizirane zabavne i kreativne radionice, lutkarstvo, pripovjedaonica, igre za djecu na otvorenom te psihosocijalna podrška.


Program slobodnih aktivnosti za djecu pokreću UNICEF u suradnji s Društvom naša djeca Vinkovci te Udrugom psihologa Vukovarsko-srijemske županije.

Program za provođenje slobodnog vremena djece traje do početka školske godine. UNICEF i partneri pozivaju svu djecu s područja Gunje i okolice da se pridruže aktivnostima.

Uhlir: Kreću masovni radovi na poplavljenim područjima

Nakon dva mjeseca kreću radovi na poplavljenim područjima. Danas je započelo izvođenje građevinskih radova na obnovi osnovne škole u Gunji, prioritet imaju zdravstvene ustanove, a ovaj tjedan kreće i obnova obiteljskih kuća u Strošincima.

Gunjanska Osnovna škola Antun i Stjepan Radić ujedno je prvi objekt koji se obnavlja na poplavljenom području. Procjenjuje se kako će obnova škole koštati između 7 i 8 milijuna kuna. Ravnatelj Stipica Mišura uvjeren je kako će škola koja obuhvaća tri zgrade biti spremna za ovu školsku godinu za 350 učenika. Školska zgrada u Gunji najviše je oštećena pa je zato prva na listi za obnovu.

"Ja sam siguran da će početkom godine djeca sjesti u klupe. Ako donji dio ne bude 100 % završen, siguran sam da ćemo proći na gornji kat, u školi u Rajevu selu i školi u Gunji. Uvjeren sam ipak 99.9 % da će i donji dio biti dopremljen."


Osim škole obnavljaju se svi školski objekti u poplavljenoj Posavini. Gradilište je danas obišao zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir koji je najavio početak, kako je rekao, masovnih radova koji startaju sa Strošincima. Kreće i isplata sredstava za one koji su se odlučili za taj način, a ne biti dio organizirane obnove. Uhlir je ponovio kako će se obnavljati samo one kuće u kojima je netko stanovao.

"Sa obnovom kuća će se kretati onim smjerom kako se rijeka povlačila. Kako se voda povlačila tako su građevinske ekipe mogle ulaziti u ta mjesta i raditi zapisnike, automatski kad su zapisnici bili gotovi, građani su mogli potpisivati izjave i suglasnost da se njihove kuće obnavljaju."

U obnovi će sudjelovati 20 građevinskih tvrtki, a nakon dovršetka kuće vlasnicima u roku tjedan dana stiže bijela tehnika i namještaj kako je zaključeno Vladinom odlukom. A u tijeku je intenzivno snimanje područja Gunje, Rajevog sela i Račinovaca kako bi se došlo do točnog broja kuća koje će se ponovno graditi, a koje obnoviti.

"Dakle, dok se to ne završi, još nemamo sliku kategorija oštećenja i koje kuće trebamo rušiti. To ne znači, međutim, da obnova neće krenuti. Sad su nam glavne izjave i kako izjave budu ovjerene tako će ići i obnova. Potpisivanje izjava je krenulo prošli tjedan i skupili smo ih 30-ak" rekao je Uhlir.

Pročitajte više